2013. április 23., kedd

Mennyei almáspite

Végtelen a paleo étkek tárháza! Annyi alapanyag áll már rendelkezésünkre, hogy változatos, megunhatatlan lélekmelegítők készítésére vagyunk képesek. Az elmúlt egy hónapban heti rendszerességgel került az asztalunkra ez az almás sütemény. Sütés után, még frissiben, ahogy térültem-fordultam kiürült a tálca...:-)

Hozzávalók:

10 dkg gesztenyeliszt
10 dkg kókuszliszt (porított kókuszreszelék)
1 tk szódabikarbóna
3 tojás (elhagyható)
pici só
2 tk almaecet
kb. 1,5 dl víz

1 kg alma
2 tk útifűmaghéj
fahéj
ízlés szerint méz

10-15 szem mandula
por eritrit

1. a tészta elkészítéséhez a száraz hozzávalókat elkeverem, majd a tojásos-almaecetes vizet hozzáöntve sűrű tésztát kapok.
2. 180 fokos, előmelegített sütőben 30-35 percig sütöm. Ne ijedj meg, ha tojás nélkül sütöd berepedezik a teteje.
3. miközben sül lereszelem az almát, majd néhány perc alatt az útifűmaghéjjal rottyan egyet-kettőt, nagyjából összemelegítem, semmiképp nem főzöm túl. Ha édesíteni szeretnénk, mehet bele méz. Elengedhetetlen fűszere a fahéj:-) Az útifűmaghéj összefogja az almát, így főzés nélkül is megállja a helyét.
4. a kihűlt tésztalapot kettévágom (Ne melegen vágd fel, mert törik!), mehet rá az alma, majd a teteje. Ha tudod még menekíteni az éhes szájak elől, picit tedd hűtőbe szeletelés előtt ;-)
5. tálalás előtt megszórtam por eritrittel és pörköltem rá durvára tört mandulát. Az alma és a mandula fenséges ízt alkotnak!

A tésztához külön édesítés nem szükséges. Magában a gesztenye és a kókusz kellő édességet ad. A kókusz helyett szoktam őrölt mandulát is használni. Akkor teszek némi mézet a tésztába. 

Az alma nélküli változata gyors reggeliként szolgál a csajoknak. Reggel ahogy felkelek még félálomban kikeverem a tésztát és mire lejönnek a csajok reggelizni a frissen sült tészta várja őket:-) Ha este sütöm, akkor az uzsonnás táskájukba csempészek néhány szeletet:-)





Ma egy pici változtatást eszközöltem: a tészta kapott egy kis csokit és kókusz chipset, az almát pedig csökkentettem :-)




17 megjegyzés:

Pilchard írta...

Ennyi liszthez egy deci viz? Tojás sem kell?Ez nagyon fura

Judit írta...

Egyáltalán nem fura:-) próbáld ki. Írom, hogy kb. 1 dl víz kell. Lehet ez picit több is, de semmiképp nem 2 dl. A lényeg, hogy folyós tésztád legyen. És tojás sem kell bele:-) Sok sikert! Majd kérlek számolj be ;-) Judit

jutkaditka írta...

Hát, nekem is fura volt, de megcsináltam. Darált kókuszreszelék helyett kókuszlisztet raktam bele, emiatt raktam bele paleolajat és nagyon sok vizet, hogy összeálljon. Még ekkor se lett folyós, de belenyomkodtam a kicsi kibélelt tortaformámba. Sütöttem fél órát, meg még tovább is, de a belseje szappanos lett. Félbevágtam, és visszaraktam sülni, de a tészta állaga és íze is olyan, mintha natúr gesztenyepürét ennék:)
Ki akartam dobni, de végül megeszegetem (mézet csurgatok rá)

Tanulság: kókuszliszt nem egyenlő a darált kókuszreszelékkel!

jutkaditka írta...

Megsütöttem őrölt kókuszreszelékkel is, az eredmény szinte ugyan az. Ez a tészta számomra nem kezelhető, sőt, alig fogyasztható:(

Judit írta...

Kedves Jutkaditka! Sajnálom, hogy két sütés sem hozta a várt eredményt. Valóban törékeny, - főként, ha még meleg - a tészta. Azonban semmiképpen nem nevezném kezelhetetlennek. Javítottam a receptet, 1,5 dl víz valóban kell hozzá, az 1 dl kevés. Így van az, amikor kikísérletezek valamit és a receptet utólag írom le:-) Javaslom, hogy maradjon az 1dl víz és üss hozzá 2-3 tojást. Szebb, magasabb és összetartóbb lesz a sütid. Vagy hagyd ki a kókuszt és csak gesztenyelisztet használj. Én Rebekám miatt nem használhatok tojást. További sikeres paleozást! Judit

Névtelen írta...

Megsütöttem, és nagyon finom lett. Az almás töltelék (én sok citromot is tettem bele) kifejezetten isteni és szuperül kezelhető az útifűmaghéjnak köszönhetően - jól összeáll, nem esik szét, de krémes. A tészta is nagyon finom, nem túl tojásos, és jól kezelhető - persze nem forrón kell nekiesni. Nekem nagyon bejött, biztos, hogy még másféle töltelékkel is el fogom készíteni.
Köszönöm a receptet!

Judit írta...

Kedves Névtelen, nagyon köszönöm a visszajelzésed és megerősítésed, hogy jó receptekkel vagyok segítségetekre. További sok sikert a sütögetéshez, a paleohoz, kérlek gyere visszajelzéssel máskor is!
Judit

Névtelen írta...

Egy kis segítséget kérnék, mivel a gyerekem nem ehet tojást, hogy lesz folyós ebből az összetevőkből ?

Judit írta...

Kedves Névtelen! Tojás nélkül is megsütheted a tésztát. Repedezettebb, tömöttebb lesz, de a lényeg, hogy jól összeáll tojás nélkül is! 1-2 ek olvasztott kókuszolajat tehetsz a tésztába! Sok sikert!
Judit

Erzsi írta...

Kedves Judit!
Köszönöm szépen ezt a nagyszerű receptet. Nagyon finom lett.Most sül a tojás nélküli kenyér, Most vettem ki alóla a gőzt, nagyon jól néz ki. Bízom benne, hogy ez is finom lesz.Még egyszer KÖSZÖNÖM.
Üdv.: Erzsi

Gabriella Rita Nagy írta...

Most csiáltam meg, nagyon finom lett. Nem tudtam időben, hogy a tojásmentesnek is folyósnak kell lennie, így nem lett folyós, de ez sem volt baj. Teljesen jó lett a tészta így is, hogy be kellett nyomkodnom a tepsibe. Nem vágtam ketté, mert nem lett túl vastag. A tetejére azonban tettem pirított, durvára darált mogyorót, az alma után.
Köszönöm a receptet.

Névtelen írta...

Szia!Kriszti vagyok!
Az lenne a kérdésem,hogy a sima tésztára kented a csokit,majd az almát és úgy a kókusz chipset?A másik,hogy milyen csokit tettél rá?Köszönöm

Névtelen írta...

Kedves Judit! Légyszives akkor feltenni a receptet amikor már kikisérletezted, mert igy
sokunknak okozol csalódást - megbizva benned....

Judit írta...

Szia Kriszta, a sorrend így következett: tészta, alma, csoki, chips. Paleo, 75%-os csokit olvasztottam. További sikeres paleózást! Judit

Judit írta...

Köszönöm Gabi a visszajelzésed a tojásmentes elkészítésre vonakozóan ;-) További sok örömöt a paleóhoz!
Judit

Judit írta...

Kedves Névtelen, mi volt a baj a recepttel? Miért nem érzed sikeresnek? A fenti visszajelzések alapján sikeresen elkészíthető ;-) Szívesen segítek, ha elmondod, hogy "mi sült ki"
További sok örömöt a paleóhoz!
Judit

Névtelen írta...

Szia Judit!
Sok receptnél olvasom, hogy almaecetet használsz a sütikhez, kenyerekhez. Miért fontos bele? És még egy kérdésem lenne, levesbetétnek valami jó recepted vagy másodiknak valamilyen tésztához recept? Csak tegnap óta olvasom az blogodat, de szuper jó. Tegnap sütöttem is paleo zsömlét a recepted alapján, jól sikerült és a lényeg jóízűen eszegette reggelire. :)

Megjegyzés küldése