2013. január 1., kedd

Egyszerű turbósított paleo zsemle

Ez egy 15 perces zsemle. Ezt a receptet turbósítottam:

2 tojás
2 ek lenmagliszt
csipet só
csipet xylit
1 mk szódabikarbóna

A két tojást kézi habverő segítségével elkevered a többi hozzávalóval. Ragacsos, sűrű állagot kapsz. Ezt evőkanállal halmozd sütőpapírra és előmelegített, 180 fokos, légkeveréses sütőben süsd kb. 15 percig. Egy evőkanálnyi mennyiség egy zsemle.

Természetesen bármilyen maglisztből sütheted bármilyen arányban. A lényeg, hogy 1 tojás 1 ek liszt. Ebből a mennyiségből 8 zsemle készül, amit összeborítva fogyasztunk. Az alapanyag növelésével a késztermékek száma is nő ;-)



27 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia! 2 tojásból és 2 evőkanál lenmaglisztből 8 zsemle lesz? Valahogy ezt nagyon kevés mennyiségnek tartom ilyen sok cipóhoz. Vizet is adsz hozzá közben vagy nem kell?
Ági

Judit írta...

Szia Ági! Meglehet, hogy 3 tojásos verziónál sül ki a 8. Ugye ahány tojás, annyi ek. lenmagliszt. Egy evőkanál, egy zsemlehalom:-) kb. 8 cm átmérőjű zsemlét képzelj el. Víz nem kell hozzá. Remélem tudtam segíteni ;-)
Judit

Unknown írta...

Én kisütöttem ès király lett,de 3 tojáshoz kellett vagy 8 kanál liszt.

Judit írta...

Tulajdonképpen lehet sűrű is a tésztája, azaz mehet bele több magliszt is. Ha kevesebb lisztet teszel bele, eleve spórolsz ;-) és könnyebb, lazább lesz a zsömi. DE ha így ízlett, ne hagyd abba!!!! :-) Köszönöm a tapasztalat megosztását! ;-)

Viliada írta...

Szia! Megsütöttem, de én is úgy jártam, hogy sokkal több liszt kellett hozzá. Aztán készítés közben rájöttem, hogy azért, mert nem a "bolti" lenmaglisztet (zsírtalanított, őrölt pellet) használtam, hanem a lenmag őrleményt. Gyorsan korrigáltam is, így egészen sok (kb.4 ek. lenmagőrlemény és 2 ek lenmagliszt) került bele 3 tojáshoz. De finom, puha lett, úgyhogy megsütöm még biztosan sokszor. Ja, a külseje viszont ronda, nem olyan szép, mint a tied, s a színe is egészen sötét a lenmagliszttől. Neked hogy ilyen világos és formás??

Judit írta...

Szerintem azért lett az enyém világosabb, mert csak lenmaglisztet használtam...no meg a vaku is világosít :-) Ma már én sem használok lenmaglisztet. Én magam őrlöm egész lenmagból, így sötétebbek az én példányaim is. És a formássága is a lisztnek köszönhető szerintem. Örülök, hogy ízlett!!!! :-)

Unknown írta...

Tegnap éjjel csináltam meg a zsömiket, mert párom ma ment Németországba! Isteniek lettek! Nagyon köszönöm a receptet. Más liszttel is próbálkoztál? Mandulaliszttel pl. szerinted sikerülhet? A lányaimnak a színe nem tetszett, ezért megkóstólni sem voltak hajlandóak.

Judit írta...

Kedves Geraldine, szerintem már azzal learattad a babérokat, hogy a párodnak ízlett és ezt vitte a hosszú útra:-) Hisz a férfi ízléssel az egyik legnehezebb dolog megbirkózni ;-) És a következő nagy falat a gyerekek ízlelőbimbóinak megreformálása :-) Tapasztalatból tudom, hogy egyre inkább befogadják ezt az ízvilágot. Mindenképpen próbáld meg mandulalisztből is, hisz abból készül a legsemlegesebb péktermék, ami bármilyen feltéttel megállja a helyét. Szóval bátorítalak, ugyanúgy sikerülni fog, ha azzal csinálod! Bármi kérdésed van, bátran írj. Vagy ha csak élménybeszámolók, akkor is ;-) Judit

Fee-clochette írta...

Kedves Judit!
Mennyit böngésztem és próbálkoztam mire végre "ehető" zsömlét találtam. Nagyon köszönöm. A fenti adagból nekem is 2 db normál méretű zsemle jött ki, és puha.Ha több ideig keverem a robotgéppel, akkor sűrűsödik a tésztája, először megijedtem, hogyan fogok halmokat képezni, annyira folyékony volt, de besűrűsödött.
Köszönöm a receptet:)

Judit írta...

Kedves Fee-clochette!
Igazán örülök, hogy örömet szerezhettem a receptemmel! És nagyon köszönöm, hogy ezt meg is írtad:-) További sok sikert a paleohoz;-)
Judit

Névtelen írta...

Sziasztok!
Nekem is van egy jó receptem:
Hozzávalók:
4 ek őrölt lenmag, 4 ek őrölt szezámmag, 4 ek őrölt napraforgómag,4 tojás, 4 ek langyos víz, só, köménymag, fokhagyma (ízlés szerint),sütőpor, 1 ek zsír
Elkészítés, mint egy vizes piskóta:
a tojásokat szétválasztom, a sárgáját habosra keverem a langyos vízzel, belekeverjük az őrölt magokat fűszereket, sót, sütőport, és az 1 ek zsírt (olvadt legyen, langyos)utána belekeverem a habbá vert tojás fehérjét, és mehet egy kisebb tepsibe (így kenyeret kapunk), muffin formába (zsömle féleséget kapunk. De ezek szerint tepsire is halmozhatunk kis kupacokat és két db kitesz egy zsömit (nagyon jó ötlet köszi!!)

Tudom, hogy a sütőpor tilos, de a szódabikarbóna rossz ízt ad neki, a múltkor túladagoltam, és a végeredmény szörnyű lett, zöld volt a kenyér teteje, az íze borzasztóan rossz volt, de az nem vitás nagyon szépen megnőtt a kenyerem
Ha mégis ragaszkodtok a szódabikarbónához, akkor 1 kis teáskanál ne legyen több.
Jó étvágyat!!!!

Judit írta...

Szia! Nagyon köszönöm, hogy megosztottad kedvenc receptedet! Kérlek máskor is oszd meg! A sütőpor meg véleményem szerint nem gond, ha nem sütsz vele non-stop és csak preventív paleozol.
üdv
Judit

Hazsuka írta...

Segítség a színhez: lehet kapni úgynevezett Aranysárga lenmagot, amitől nem lesz olyan sötét a pékáru.

Névtelen bejegyzéséhez pedig annyi kiegészítést, hogy a napraforgó a ludas a zöldülésben. Valami miatt reakcióba lép a szódabikarbónával és bezöldül, ronda lesz. Ugyanakkor kellemes semleges az íze egyébként, ezért palacsintába, kekszekbe szoktuk belerakni, amibe nem kell szódabikarbóna. Üdvözlettel: Hazsuka

zkriszti írta...

Kedves Judit,

Izgultam, hogy mi fog ebből kisülni, és hihetetlen, hogy igazi zsemlére hajazó "képződmény" keletkezett a sütőmben, köszönöm ezt a nagyon egyszerű receptet! :) /ez volt a legelső paleo-kísérletem, az én célom egyelőre csupán a búzaliszt és a finomított szénhidrátok kiiktatása/.

Az én tapasztalataim a következők:

- 2 tojással, 3 ek darált lenmaggal és 1 ek mandulaliszttel nekem ebből 4 icipici zsemle sikeredett, ami "hétköznapi" méretekre átkonvertálva kb. másfél zsemlényinek felelt meg.

- hogy pénzügyi oldalról is igazolhassam, hogy a dolog nem extrém drága, mértem a grammokat, számoltam az árakat, majd minizsemléről "átlagos zsemle" méretre átkalkuláltam :) és így jött ki 106 Ft/db-ra. :)

Jucko írta...

Sziasztok! Én most sütöttem meg a zsömiket.Szerintem a tojások kicsik oltak ezért kettő helyett ármat használtam fel, így nagyon finom puha lett az állaga. Tényleg szé lett. Az ízéel azonban még nem vagyok kibékülve,igaz eritritet tettem bele xilit helyett. Legközelebb talán egy kicsit több édeítőt teszek bele. De próbálkozásnak nem rossz. Még ey kicsit kísérletezem.

Judit írta...

Kedves Juckó, köszönjük, hogy beszámoltál a sütés eredményéről. Sokat segítesz ezzel paleos társainknak! :-)
üdv
Judit

M. Bernadett írta...

Sziasztok!

A DM-es bio sütőpor sem használható? Én azt szoktam. Én sem szeretem a szódabika ízét. Túl keserű, vagy nem is tudom milyen. Kiérzem mindenből.

Névtelen írta...

Szia!
Meddig tárolhatók a zsemlék? És a paleo kenyereke istene? :)
Köszi!
Laura

Judit írta...

Szia Laura :-) Talán már meg is tapasztaltad, mire kései válaszom megkapod. 4-5 napig tárolhatóak, ám textúrájukból veszítenek. Keményednek, összeszáradnak. Viszont jól bírják a fagyasztást, ha azon gondolkozol, hogy nagyobb adagot lesütsz, nyugodtan fagyaszd szeletelve és fogyasztás előtti nap este vedd ki és meg is lesz a reggelid :-) Jó sütögetést!
Judit

Unknown írta...

Judit :))))
Életemben először sütöttem zsemlét is isteni lett :) Pedig nem is légkeveréses a sütőm :) Egy tündér vagy, nagyon szépen köszönöm az egyszerű receptet :)
Egy kérdésem lehet? :) Te mit javasolsz? Ici - picit édesíteni szeretnék rajta. Keverjek hozzá mézet vagy gesztenye lisztet tegyek bele pluszban? Előre is nagyon köszi :) Nagyon szép estét Neked :)

dimanni írta...

Nincs légkeveréses sütőm, de az állaga nagyon jó lett így is és világos is, viszont nagyon érezni rajta a szódabikarbónát, kesernyés, számomra ehetetlen. Megpróbálom majd foszfátmentes sütőporral is, hátha. Nagyon örültem ennek a receptnek, de most kicsit elkeseredtem. :-(

dimanni írta...

Sütőporral tökéletes!

Névtelen írta...

Megcsináltam,és nagyon finom lett :) Én szezámlisztből.. Nem cipokat csináltam,hanem kiöntöttem egy kis formába,és szeleteltem :) Köszönöm

Judit írta...

Kedves Névtelen, nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk tapasztalatodat! Sokat segítesz vele az olvasóknak!

További sok sikert a paleózáshoz!

Judit

gaby írta...

Sziasztok.Sajnos autoimmun betegseget(lupus) diagnosztizaltak nalam,igy muszaj a drasztikus autoimmun-paleo dietat kovetnem.ENn,a nagy kenyer imado kicsit szenvedtem.Most,hogy annyi megszoritas utan a lenmagot visszahozhattam az etrendembe,nagyon boldogga tett ez a recept es azonnal megsutottem.Nagyon finom lett.Oszinten megmondva nagyon feltem,hogy milyen ize lesz,de isteni.En edesitonek kokusz szirupot hasznaltam,nincs kokusz ize es olyan mint a mez,szodabikarbona helyett gluten mentes sutoport.Nem igazan lehetne nekem hiaba gluten mentes,de neha muszaj egy kicsit bunozni,es havi 2x belefer ,foleg,hogy 4honapja ontet nelkuli salatan,zoldsegeken, gyumolcson es halon elek.Mivel vega vagyok igy,hogy a tojast es lenmagot ujra ehetem igazan boldogga tett ez a recept.
Nagyon koszonom a segitseget,csak ajanlani tudom.

zsuzsiiii írta...

Hú de klassz,köszönöm a receptet! Nekem inkább lettek zsúrkenyér szelet szerűek de isteniek.😊

Judit írta...

Szuper Zsuzsi, örülök, hogy ízlik ;-)

Megjegyzés küldése