Minden paleo étrendek
legszigorúbbika
Energia saját zsírból
Szalonnával, zsírral,
hússal nem csak látványosan fogyni, soványaknak tovább szálkásodni lehetséges,
de a kutatások tanúsága szerint a tumorsejtek csökkenéséhez, sőt pusztulásához
is hozzájárul a zsírt és fehérjét 4:1, vagyis 80%-20% arányban fogyasztó, a
szénhidrátokat minimálisra csökkentő ketogén étrend.
Egy
kis biokémia: mit jelent a ketogén?
A ketózis a szervezetünk speciális energia-előállító
üzemmódja, amelyet csak ritkán, illetve végszükség esetén szeret bevetni. Ha nem juttatunk be túlzott
mennyiségű szénhidrátot, a testünk a zsírbontáskor létrejövő ketontesteket
kezdi el energiaforrásként használni. Szendi Gábor úgy fogalmaz, hogy a ketogén
diéta lényege és célja, hogy az éhezés okozta anyagcsere-folyamatokat utánozzuk
– éhezés nélkül.
Amikor szénhidrátok híján az inzulinmennyiség egy bizonyos szintre
csökken, megemelkedik a glukagon hormon mennyisége, hatására aktiválódik a zsírsejtekben
lévő zsírbontó enzim, azaz a lipáz. A szervezet felszabadítja a máj glikogénraktáraiban
tárolt zsírt, trigliceridekből gyárt üzemanyagot, szabad zsírsavakat. Ennek a
folyamatnak a melléktermékei a ketonok.
Az étrend, amely gyógyít: éhező ráksejtek
Dr. Tóth Csaba, paleolit
szemléletű orvos fehérvári rendelésein is jó néhány páciensének javasolja a
ketogén diétára, azaz a lehető legszigorúbb paleóra való sürgős áttérést megrendült
egészségük helyreállítása érdekében.
– A ketogénra nem szükséges fokozatosan, lehet azonnal
is átállni. Van, akinek okoz panaszt, van, akinek nem. Enyhe fejfájás és
hányinger olykor előfordul – főleg azoknál, akik még nem paleóztak előtte –
mondja az orvos, aki szerint a csökkentett szénhidráttartalomból esetlegesen
fakadó hiányosságok pótlására sem szükséges a vitaminokat és ásványi anyagokat megadózisokban
bejuttatni. Tapasztalatai teljesen egybevágnak az amerikai paleolit
táplálkozási szakértők és orvosok véleményével: a húsokban, különösen a
marháéban számos létfontosságú vitamin megtalálható. Ugyanakkor Szendi Gábor és
a kutatók, akikre könyveiben hivatkozik úgy vélik, fontos az ásványi anyagok és
vitaminok fokozott pótlása. - Én óvatosan bánnék azzal az állítással, akárki is mondja, hogy ketogén mellett nem kell kiegészítőket szedni. A ketogén szakirodalom ezzel ellentétesen foglal állást. Onnantól, hogy hiteltelen információt vesz át, magára veszi át, magára veszi a felelősséget - fogalmaz Szendi Gábor.
A ketogén étrend többek között a különféle rákos
megbetegedésekből gyógyulóban lévőknek is javasolható, ugyanis a tumorsejteknek
nincs ketogén üzemmódjuk, elsősorban cukorral és glutaminnal táplálkoznak, számukra
megfelelő élelem híján pedig elpusztulhatnak!
Így sikoltanak fel többen
is, amikor kiderül, tiltólistára kerülnek a gyümölcsök, a magvak, de még a
paleós kenyereket és sütiket is ajánlott elhagyni! A ketogén diétában ugyanis a
szénhidrátokat a lehető legalacsonyabb mennyiségre – napi 20-50 grammra – kell
visszaszorítani. Ugyan rémisztően csekélynek tűnhet első hallomásra e mennyiség,
azonban a tápanyagtáblázatok alapos áttanulmányozását követően máris kiderül,
aggodalomra semmi ok!
Salátafélékből, brokkoliból,
karfiolból, uborkából, petrezselyemzöldjéből, spenótból, kelkáposztából,
káposztából, hagymából, tökből, cukkiniből bátran ehetünk, nehéz lenne túllépni
velük a határértéket. Például a brokkoli kilójában összesen 21 gramm szénhidrát
(CH) van, és mellette nagyon magas a fehérjetartalma is. A fokhagyma elég
érdekes (26,3g CH/100g), na de ki eszik meg belőle 10 dekát együltőhelyében? J
Korlátlanul fogyaszthatunk
mindenfajta húst, tojást, paleo-kompatibilis zsiradékot. Érdemes tudni, hogy
számítgatásokra túl nagy szükség nincs, tehát nem kell konkrétan méricskélni,
gyakran lehetőségünk és eszközünk sem volna rá, hogy pontosan meghatározzuk,
vajon az ebédre elfogyasztott fokhagymás disznózsírban sült karaj pontosan mennyi
zsírt és fehérjét tartalmazott. A lényeg, hogy ügyeljünk a 70% zsír, 20% fehérje
arányra. Hozzávetőlegesen…
Agycukor:
zsírból is megy!
– A ketogén
diétába illeszthető élelmiszerekben lévő fehérjéből a szervezetünk mindig előállít
annyi cukrot amennyire az agyunknak szüksége van – hangzik dr. Tóth Csaba
megnyugtató válasza. Tehát nem hal éhen az agyunk, jóllehet, a diéta első
napjaiban érezhetünk fáradtságot, szellemi tompaságot, de ez elmúlik, ahogy az
agy a glükóz hasznosításáról áttér a ketonokéra.
Szakirodalom:
szálkásítástól Szendiig
Amint belevetjük magunkat a netes kutakodásba, az első,
amivel találkozni fogunk a ketogén étrenddel kapcsolatban, garantáltan
valamelyik testépítő oldal lesz. Fontos, hogy a paleós ketogén és a
bodybuilderek által alkalmazott ketogén étrend között különbséget tegyünk.
Paleósoknak ugye említeni sem kell, hogy ódzkodunk a tejtermékektől, így még a
magas zsírtartalmú tejszíntől is!!!
Veszélyek: még a
kísértésnek is ellen kell állni!
A legnagyobb
veszedelmet – legyen szó bármiről, így a ketogén étrend betartásáról is – saját
magunk jelentjük önmagunk számára. A ketogénbe ugyanis nem fér bele a nassolás,
a „csak egy kocka csokit kaptam be” típusú önbecsapás, mert a
szénhidrátmegvonásnak folyamatosnak kell lennie a ketózis beindulásához és
fenntartásához – tehát, hogy a máj kiürítse a glikogénraktárait – különben
kezdhetjük elölről az egészet!
Nagyon nem tesz
jót az alkohol! Már elenyészőnek tűnő mennyiségben is képes megakadályozni a
ketózist, meggátolva, hogy a szervezet üzemanyagként
használja a zsírt.
Másik, könnyen
előforduló gond, hogy nem viszünk be elegendő zsiradékot. Érdemes betárazni
szalonnakockákból, töpörtyűből, kolbászkarikákból. Még egy női táska mélyén is
meglapulhat egy parányi ételtartó doboz telis-tele ezekkel az életmentő,
szükség esetén azonnal bevethető finomságokkal!
Érdemes belevágni: csak a zsírunkat veszíthetjük!!
Végiggondolta,
megírta és – kisebb megcsúszásokkal – alkalmazza is: Kővári Gabriella
3 megjegyzés:
Többször olvastam, hogy kolbászt együnk kolbásszal. A paprika nem tilos a paleóban? Főleg, ha bélbetegség a baj.
Feri
Kedves Feri, először is elnézést a kései válaszért :-( A fűszerpaprika használható. A nyers paprikát pedig csak az aki preventív paleózik. A paradicsomnál is az alfa-tomatin és a lektin tartalma miatt csak szezonjában és jó érett nagy paradicsomra vadászva. Én kompromisszummentes paleot folytatok, de érési szezonjában, saját kertből szedett paradicsomot, paprikát fogyasztok. Nyilván bélbetegségnél nagyon is mérlegelni kell és ki kell tapasztalni mi az ami a panaszokat fenntartja. Van aki egyénileg érzékeny egyes paleo élelmiszerekkel szemben is. És a mértékletességre, arányok betartására is hangsúlyt kell fektetni. Tehát a kolbászt-kolbásszal elv itt meg is dől. Hosszútávon, egyénre szabott, kiegyensúlyozott paleolit táplálkozásra kell törekedni.
Remélem tudtam segíteni!
További sok sikert a paleóhoz! :-)
Judit
Kedves Judit,
köszönöm a válaszát! Remélem, nem leszek a terhére még egy-két kérdéssel!
Hiányoznak a húsokhoz ehető savanyúságok... Mindenre citromot facsarok néhány pötty steviollal. A xilit szerintem többször hasmenést okozott nekem. A kérdésem: Miért nem ehetünk mi ecetet? Vagy ez csak a rendes, hagyományos ecetre érvényes? Válaszát előre is megköszönöm!
Tisztelettel: Feri
Megjegyzés küldése