2013. január 20., vasárnap

A paleo és a gyermek

Ez idáig nem hallottam paleolit táplálkozásban jártas szakembert állást foglalni azzal kapcsolatban, hogy merjük-e, ha igen milyen formában étkeztessük gyermekeinket saját elveink szerint. Néhány hónappal ezelőtt egy előadásán Szendi Gábort kérdeztem erről, akkor azt mondta, hogy még kidolgozás alatt van a gyermekek paleoja. Pár héttel ezelőtt pont ebben a témában tartott előadást Dr. Tóth Csaba, aki inkább a szemlélet továbbadását hangsúlyozta és többször kitért arra, hogy a közétkeztetés bürokráciája folytán nem egyszerű, olykor lehetetlen a gyermekek étkeztetése. Szerintem ez egy ingoványos terület, azért sem mer senki sem pro és kontra állást foglalni...még.

A teljesség igénye nélkül néhány, a témát boncolgató írás:





Ami szerintem aggódásra adhat okot, az az, hogy kiiktatunk jó pár - értelemszerűen - ártalmas dolgot a gyerkőc étrendjéből, adott esetben jó néhány évre, majd az önállósodásra lépésével ezek időnként ismét feltűnnek a haverok jóvoltából. Hogyan tolerálja azt majd a szervezet? Nem alakul-e ki egy fokozott intolarencia?

Véleményem szerint, amelyik gyerkőc betegségből gyógyul, az paleozzon tűzön-vízen át, de aki preventív paleozna (mi így is úgy is), az alkalmanként egyen a tiltólistáról is.

Én a suliba pakolom a tízórait, ebédet, uzsonnát, viszont, ha a mamához mennek kb. 2 hetente, akkor bűnözhetnek, de mértékkel:-)

Íme egy este a sok közül, amikor dobozolok, mint Tóték:-)

Mint egy kifőzdében...:-)

tízórai

ebéd

uzsonna

ebéd

a tetején a mindennapokból elengedhetetlen magos ládika:-)

2 megjegyzés:

Paleo Család írta...

Köszönjük szépen a linket :) és gratulálok a kitartó dobozoláshoz, tudom, hogy nem kevés idő és energia ennyi finom ételt kitalálni, és ízlésesen becsomagolni nap mint nap.
Ölelés tőlünk Nektek
Bogyó

Judit írta...

Igazán nincs mit ;) Kedvelem az oldalatok stílusát, egyediségét! Az ízléses csomagolás és az ízletes ételek pedig kötelezőek, hogy büszke paleos gyerekeim legyenek :-)
Puszi
Judit

Megjegyzés küldése