2013. június 28., péntek

tojásmentes paleo kenyér

Megállíthatatlan vagyok:-) a bennem lévő újítási, fejlesztési vágy kiolthatatlan :-) És minden egyes vágy produktuma előrébb és előrébb visz. A másik hajtómű a folyamatos online és offline visszajelzés a sikerekről, melyeknek részese vagyok én is.

Rebimnél 3 hónap elimináció után elkezdtem visszavezetni a legkisebb pozitív értéket mutató ételeket, de a tojássárgája még mindig okoz panaszt, még ha minimálisat is. Ezért a tojássárgájával és a tojás nélkül készült kenyerek váltogatják egymást. 

Az alábbi ropogós kérgű kenyér egyáltalán nem tömött - mint ez jellemző a tojás nélküli lenmagkenyerekre - és a mutatósság sem utolsó szempont;-)

Tulajdonképpen az összes kenyeret így készítem, az újdonság a több sütési idő és a párásítás. Az ötletet Kovácsné Évától kaptam, köszönöm!

Hozzávalók:

15 dkg lenmagliszt
15 dkg bármilyen magliszt. Én idáig mandulalisztből és vegyesen kókuszliszt-kókuszaprítékból készítettem.
1 csapott ek chia mag
5 csapott ek útifű maghéj
1,5 tk szódabikarbóna
1 tk só
0,5 l forró víz
2 tk almaecet

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, légkeverésre állítva, úgy, hogy a sütő aljába egy vizesedényt helyezel, ami biztosítja a folyamatos párát
2. Összekevered a száraz hozzávalókat, majd nyakon borítod jó forró almaecetes vízzel. 
3. Először, míg forró kanállal elkevered, majd, ahogy a lenmag felveszi a vizet már kézzel is nekieshetsz :-)
4. Kenyeret formálsz, bevágod a tetejét és mehet az előmelegített sütőbe
5. Kb. 40 perc múlva gyors mozdulatokkal vízzel megkened a kenyeret és sülhet további 50 percet, így lesz a legropogósabb a kérge. Ilyenkor picit összeesik, de jó eséllyel visszaemelkedik a következő sütési fázisban. De a kenegetés elhagyható!



23 megjegyzés:

Tündi írta...

Ez nagyon jól hangzik! :-) Abban tudsz esetleg segíteni, hogy pl. piskótát, hogy lehetne tojás nélkül megsütni? Lenmaggal? Úgy is hasonlóan jó lesz? Előre is köszönöm a segítséget!
Tündi

Judit írta...

Kedves Tündi!
Sajnos a piskóta, mivel tojás az alapja nem lesz olyan magas és szép, mint ahogy tojással lenne. De ettől nem kell lemondani róla. A tojást lenmaggal tudod pótolni. 1 ek lenmagpehely + 3 ek forró víz helyettesít egy tojást. Tehát ha 6 tojásos piskótát készítesz, akkor 6 ek lenmagpelyhet (lenmagot szoktam pelyhesíteni turmixgépben) beáztatsz néhány órára (2-3)18 ek forró vízbe. Ez nyákossá, ragacsossá válik. Belekevered a 6 dkg bármilyen maglisztet és a 6 púpozott tk eritritet és formába kanalazva sütöd fél órácskát. Tűpróbával ellenőrizd, hogy a biztos nem vizes a közepe. Ha megsütöd, kérek beszámolót;-)
Judit

Rita írta...

Szia! Most találtam a blogodra, gratulálok hozzá!
Régi problémám a paleo kenyerekkel az erős tojásíz, úgyhogy mindenképp szeretném kipróbálni ezt a receptet, lenne viszont egy kérdésem: Lenmagliszt, mandulaliszt, kókuszliszt alatt a kereskedelemben kapható olajtalanított magliszteket érted, vagy a nagyon finomra, lisztszerűre darált magokat? Azt tapasztaltam ugyanis, hogy sokan ezeket szinonímaként kezelik, de a recept végeredménye szempontjából nagyon nem mindegy, hogy az ember melyiket használja. A bolti maglisztek ugyanis sokkal több folydékot vesznek fel, mint a házi őrlemények.
Szóval te melyiket használtad?
Szia, Rita

Judit írta...

Kedves Rita, ennél a receptnél lenmaglisztet(bolti liszt) használtam és aprított kókuszreszeléket(saját magam porítottam turmixgépben), valamint mandulalisztet(bolti liszt).

Igen, valóban nem mindegy milyen magőrleménnyel dolgozunk. Én liszteket is használok és magam őrlöm itthon a lenmagot, szezámmagot és a kókuszreszeléket.

Remélem sikeres lesz a kenyérsütésed!

üdv
Judit

Névtelen írta...

Szia! Egy pár napja szemezek már a blogoddal, nagyon tetszenek a tojásmente receptek is, mivel a tojást én sem bírom nagyon. Az itt megadott piskótarecepteddel kapcsolatban lenne pár kérdésem:
- mekkora formában szoktad készíteni,
- kikened valamivel a formát,
- tehetek bele reszelt almát vagy répát nem lesz tőle túl folyós?
Üdv
Virág

Judit írta...

Kedves Virág, nagyon örülök, hogy találtál kedvedre való receptet az oldalon:-) A tojásmentes paleo süteményeknél a banán(1 tojás= 1 banán) és az 1 ek lenmagpehely 3 ek forróvíz használata a bevált módszerem. A forma nagyságára nem emlékszem, de mindig teszek sütőpapírt, ha nem szilikon formával dolgozom és nem javaslom a gyümölcs használatát. Remélem tudtam segíteni! :-) üdv Judit

Névtelen írta...

Szia Judit!

Kezdő (3 hónapja csinálom) paleosként tojásmentes vonalon mozogva találtam rá a blogodra. Minden elismerésem hozzá és a kitartásodhoz is, amivel az egészet kezeled, le azzal a bizonyos kalappal előtted... :)
Az elismerés tolmácsolása mellett, ami miatt írok az a kenyérsütés. A glutén elhagyása miatt próbálkozom jó ideje a kenyér elkészítésével házilag, de eddig nem jártam sok sikerrel.
A tojásmentes receptedet kipróbálva, ez az első olyan kísérlet, ami azért már a fogyasztható kategóriába sorolható. Egy szépséghiba esett csak a dologba, az pedig a kenyér mérete; azonos mennyiség alapanyagokat felhasználva sem lett olyan szép magas és "laza" szerkezetű a kenyerem, mint a tiéd a mellékelt képen. Segíts kérlek, ahogy olvasgatom elég komoly tapasztalatod van már: mi lehet a hiba???
Köszönet a válaszért előre is,
üdv,
Vivien

Judit írta...

Kedves Vivien, elnézést a kései válaszért, de valahogy elkerülte a figyelmem az üzeneted:-( Nagyon tömött lett, vagy nagyon ellapult? Most kísérleteztem ki újabb tojásmentes kenyeret, hamarosan felteszem! üdv Judit

Névtelen írta...

Kedves Judit!

Elkészítettem a tojásmentes kenyeret, mindent aszerint, ahogy az le van írva, mégsem sült meg a közepe. :( Van esetleg ötleted, hogy mi lehetett a baj, vagy mire figyeljek oda legközelebb?
Ági

Judit írta...

Kedves Ági!Nem tudom milyen alapanyagokkal dolgozol és milyen sütőd. Picit emeld a párásítás nélküli fázis idejét. Én + 10 percet javaslok. És emeld 2 ek-al az útifűmaghéjat.

Már van új tojásmentes receptem:-) Elúsztam a munkával, de igyekszem mihamarabb feltenni azt is! Egyszerűbb!!!

Kérlek számolj be a fejleményekről!

Judit

Névtelen írta...

Kedves Judit!

Köszönöm a gyors választ, lehet, hogy én értettem félre valamit. :)
Nálam végig ott volt a tál víz a sütő alján (előmelegítés+40 perc+50 perc). Ezek szerint az utolsó 50 percre (vízzel megkenés után) ki kellett volna vennem?

Nagyon köszönöm.
Azért várom az új tojásmentes receptet. :)

Ági

Judit írta...

Szia Ági, igen, az utolsó sütési fázis az párásítás nélkül menjen. Feltettem a gyorsabb kenyérke receptjét! :-) Kérlek számolj be arról is!
Üdv
Judit

Eszti írta...

Szia,

köszönöm ezt a receptet, nagyon finom:))) Az első ehető paleo kenyér amit készítek és a párom is azt mondja rá hogy fincsi:)) Most sül a második adag, tegnap óta egy egész kenyér elfogyott!

Edi írta...

Szia Judit,

nagyon hálás szívvel gondolok rád, hogy megosztottad ezt a receptet. Nekem a párom nagyon sok mindent nem ehet a különféle étel-intoleranciája miatt így hát amint olvastam, én is nekivágtam ennek a kenyérnek. Igaz, én gofri-sütőben sütöttem ki kiskanálnyi adagokat, így gyorsabban elkészült, mintha a sütőbe tettem volna és tettem bele egy kis bazsalikomot, de a többit a te recepted alapján állítottam össze és bevált.
Szeretjük, s az sem mellékes, hogy nem lesz tőle baja a páromnak.
Még egyszer KÖSZÖNÖM!

Edi

Kriszta írta...

Szia!
Megsütöttem a kenyeret a recept szerint gázsütőben, a sütési időt 15 perccel megnöveltem, de sajnos a kenyér belül "ragacsos" maradt. Előfordulhat, hogy amennyiben párásítás nélkül sütöm végig, ez a vizes jelleg megszűnik? A lenmagliszt mellett mandulalisztet és kókuszlisztet használtam fele-fele arányban, esetleg ezen kellene változtatnom?
Köszönöm válaszod, szép napot!

Judit írta...

Szia Kriszta, sajnos gázsütőhöz nem értek:-( próbáld meg, hogy felezed a víz és az útifűmaghéj mennyiségét. Ha ez sem hoz jó eredményt, próbáld ki a másik tojásmentes kenyér receptemet.
Sok sikert! üdv Judit

Judit írta...

Kedves Edi, nagyon köszönöm a sikerélményről a beszámolót és köszönöm, hogy megosztod a többiekkel a tippet a gofrisütőben való sütésről.

További jó egészséget és örömteli paleózást! :-)

üdv
Judit

Gabriella Rita Nagy írta...

Kedves Judit, alig bírtam kivárni, hogy a kenyerem kihüljön annyira, hogy szeletelhessem végre. Azt sem tudom mivel egyem, hirtelen annyi lett a lehetőség ezzel a kenyérrel.
Az első sütésem nekem sem sikerült ennyire jól, mert nem sült át a közepe nkem sem. De az íze annak is jó volt annyira, hogy elfogyott.
Ha valakinek nem sült át, annak ajánlom: Most 2 kis kenyeret sütöttem egy nagy helyett, úgyis a hélya a finom. Lapos kenyérkéket formáztam és jól bevágdostam. A vizes edényt és a vizzel kenegetést is ki hagytam.

Névtelen írta...

Szia!
Olyan kérdésem lenne,hogy az ecetet ki lehet belőle hagyni,esetleg valamivel helyettesíteni? Nagyon jól néz ki és szeretném elkészíteni:)

Judit írta...

Kedves Gabi, nagyon aranyos vagy, köszönöm, hogy tanácsaiddal segíted a többieket. Igen, valóban a víz kihagyásával és a tészta tömegének csökkentésével nagyobb az esély a nedvességmentességre.

További sok sikert a paleóhoz!

Judit

Judit írta...

Kedves Névtelen, persze, nyugodtan hagyd ki az ecetet! Sok sikert!
Judit

Névtelen írta...

Kedves Judit!

Végig 180 fokon sütötted? Az első szakaszban párásítással, aztán kenegetés után anélkül, ha jól értem?
Előre is köszönöm!

Judit írta...

Kedves Névtelen, igen, az első szakaszban párásítással, majd párásítás nélkül! Az első 10 perc mehet akár 200 fokon is, majd vissza végig 180-ra.
Sok sikert!

üdv
Judit

Megjegyzés küldése