2013. február 9., szombat

Paleo klub

Február 7.-én eljött a várva várt klubnap! Minden szempontból ünnep volt ez mindannyiunk számára Ünnep volt, mert itt is megbizonyosodhattunk arról, hogy a közelünkben meglepően sok hasonló gondolkodású ember él, akik felismerték a gabonafélék, finomított szénhidrátok, tejtermékek, hüvelyesek, növényi olajok egészségre ártalmas mivoltát, azaz a paleo szemléletet követik. És ünnep volt, hisz a felsorakoztatott ételek kisebb lakodalmat idéztek:-) Megosztottuk tapasztalatainkat, receptjeinket és ételeinket egymás között. Egyetlen egy dologból volt hiány: az időből...

Itt teszem közkincsé a klubdélután receptgyűjteményét. Ahol készült fotó, fotóval is illusztrálva:-)


Vincz Dóri Pocak Panna receptjét sütötte meg:

Paleo Brownie: ha jót akarsz magadnak!
12db kicsi szelet

100g 70%-os étcsokoládé
100g mandulavaj (elkészítése lent)
80g mandula őrlemény/liszt
4 ek Holland kakaópor
2 tojás
3 ek méz

tetejére:
50g 70%-os étcsokoládé
házi málna lekvár

Az elkészítése nagyon egyszerű.
Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra.
Közben olvasszuk meg a csokoládét vízgőz fölött (alacsony tűz!).
A mandulavaj elkészítése: fogjunk 100g mandulát (héjastul) és dobjuk be az aprítóba (háztartási gép S késsel), és aprítsuk kb. 12 percig (teljesítménytől függ), míg kenhető vajat kapunk. Előre is készíthető, (hogy ne kergessük éjjel őrületbe a szomszédokat, vagy a lakótársakat) hűtőben kb. 1 hétig tárolható (én ennyit próbáltam eddig).
A mandulavajat, kakaóport, mézet, vanília kivonatot, két tojást keverjük egy tálban egyszerre össze, majd öntsük hozzá az olvasztott étcsokit és a mandula lisztet/őrleményt is.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk a sütőbe 20 percre (max 25, de ne süssük túl).
Fogyasszuk pl. csokival és málnalekvárral a tetején.



Kissné Komáromi Mária:
Kakaós-szilvalekváros paleopalacsinta

3 tojást felverünk csipet sóval, egy-két teáskanál cukoressimóval. 3 púpozott evőkanál pirított, darált lenmagőrleményt keverünk bele, egy teáskanál fahéjat is. Zsírozott palacsintasütőbe kanalazzuk a felét, alul megsütjük. Ráteszünk egy réteg cukormentes szilvalekvárt /de más pikáns lekvárral vagy aszalt gyümölccsel is el tudom képzelni/. A maradék tésztába teszek egy evőkanál kakaót, rumaromát és a szilvalekvár tetejére kenjük. Ezután sütjük meg a palacsinta másik felét. Lapáttal átfordítjuk, vagy ha túl lágy, egy lapos tányérra átcsúsztatjuk és azzal együtt a palacsintasütőre visszafordítjuk és megsütjük.
A lenmagot egészben veszem. Sütőben vagy serpenyőben óvatosan, nem nagy hőfokon megpirítom, kávédarálón darálom.



Kővári Gabriella:                                                                                    
Paleo Raffaello:
Hozzávalók és teendők: 20 dekányi kókuszreszeléket 5 percig aprítógépben aprítunk. Amikor krémessé vált, 4 evőkanál olvasztott kókuszolajat, egy fél mokkáskanálnyi vaníliaaromát, 2 evőkanál xilitet és egy evőkanálnyi mézet keverünk bele, illetve kb. 5 deka héjától megfosztott* mandulát. Az egészet még 5-6 percig aprítjuk.

Érdemes többször megkóstolni kevergetés közben, persze csak azért, hogy az állagát ellenőrizzük… Ha kellőképpen krémes , és már nem rocog a fogunk alatt a mandula meg a xilit**, és kész is a golyók alapanyaga. Ha nem áll össze a kezünk között, tegyünk még bele olvasztott kókuszzsírt. Már csak formázni kell, a közepébe hántolt mandulát nyomni, és beleforgatni kókuszreszelékbe. Hűtőben pihentetjük, pár óra múlva a kókuszzsír visszakeményedik.
Szerintem még jobb is, mint a gyári verzió, és nem is telít el annyira.


* mandulahéjtalanítás: forró vízben megáztatjuk 1 percig, majd kipattintjuk a rongyossá vált héjból a fehér mandulabelsőt.

** a porxilit a rocogás szempontjából jobb választás








Én diós -mézes tallért vittem a klubba.
A receptje: 
 
Hozzávalók: 30 dkg darált dió, 3dkg olvasztott kókusz zsír, 4 ek langyos méz, 2 ek xilit, 2 egész
tojás, 1kk szódabikarbóna, 1kk őrölt fahéj, 1kk őrölt szegfűszeg
 
A diót elkeverjük a xilittel, szódabikarbónával és a fűszerekkel. Hozzáadjuk a zsiradékot, tojást és a mézet, az egészet jól összekeverjük. A masszából vizes kézzel kis golyókat formálunk és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, mindegyiket kicsit lelapítjuk. Ne rakjuk a golyókat egymáshoz nagyon közel, mert a szódabikarbónától meg fognak nőni. 180 fokra előmelegített sütőben 8- 10 percig sütjük. 

Virág Borbála: Paleo  kókuszos keksz
Hozzávalók: 15 dkg mandulaliszt, 5 dkg kókuszreszelék, 2 tojássárgája, 20 csepp világos stívia (nincs mellékíze), ½ citromlé, csipetnyi só, 1 kk szódabikarbóna, 2 evőkanál olaj, víz  amennyit felvesz  (biztosan finom kókusztejjel  is)
A kókuszreszeléket kávédarálón megdaráljuk, hogy finomabb szemcséjű legyen. Összekeverjük a száraz anyagokat, majd hozzáadjuk a tojást kikeverjük az olajjal, stíviával citromlével kis vízzel. Majd annyi vizet adunk hozzá még amennyit felvesz. A tésztának vizes kézzel formázhatónak kell lennie.  Az alapanyagokat összedolgozzuk, majd vizes kézzel kis golyókat formázunk a  tepsibe rakjuk, kézzel  kerekre lapítjuk. Ha meghűlt  a tetejére csoki mázat  lehet  tenni vagy lekvárt.
Sütés: 180 fok, kb 12 – 15 perc. Kb  12-16 db keksz lesz, vastagságtól  és nagyságtól függően.
Az alap jól variálható bármivel, fahéjjal,  kakaóval aszalt gyümölccsel………stb. Másnap is finom.
Csokimáz: kb. 2 ek. kókuszzsír , 2 ek. kakó,  xilit vagy stívia ízlés szerint (kóstolni),  kis víz. A kókuszzsírt gőz fölött megmelegítjük, beletesszük a többi hozzávalót, folyamatosan kevergetjük, 
ahogy kicsit sűrűsödik levesszük  a tűzről és folyamatosan kevergetjük. Majd a keksz tetejére öntjük.






Móricz Adrienne:
Paleo csevap

kb 0,5 kg darált hús (sertés, vagy sertés és marha vegyesen.
só, bors ízlés szerint
hagyma, fokhagyma ízlés szerint
1 dl szénavas víz
kevés szódabikarbóna

Formázhatunk belőle hurkákat, vagy lapos gombócokat, de sütöttem már egyben is. Zsírozott tepsiben 180 fok, amíg szép pirosra sül. Ha valakinek van ingerenciája szerintem grillen is sütheti.


Vincz Dóri:
Almás pite:
Tészta: 6 db tojás, 15 dkg aszalt sárgabarack lepürésítve, 20 dkg őrölt mandula, 1 teáskanál szodabikarbona. Mindent összekeverünk, ha esetleg nem lenne elég édes, még lehet rajta édesíteni esetleg kis mézzel, vagy édesítővel. Beleöntjük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 170fokon (én légkeverésesben) minimum 25 percig sütöttem. Ameddig sül, elkészítjük a tölteléket: annyi alma, amennyit gondolunk, azt lereszeljük, és lábasban megdinszteljük. Fahéjjal ízesítjük, esetleg kis mézzel, ha túl savanyú lenne. Ha kihűlt a tészta, kettévágjuk, az alsó lapra rátesszük az almát, rá a tető és kész is :) amúgy ezt is neten találtam, de ezt kicsit módosítottam :) 
























0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése