2014. június 15., vasárnap

A vakáció örömére - bruschettás paleo bagett

A lányok a héten megkezdték a vakációt, a Mamánál töltik a hetet. A sulira való főzőcske is vakációra ment. Inkább hideg ételek kerülnek az asztalra és sok zöldség-gyümölcs. Vagy fára mászok cseresznyéért, meggyért, vagy az eperpalánták közé temetem magam...Szóval a kötelező konyha szabadságra menetele hozzá segít ahhoz, hogy maradjon időm a kísérletezgetésre is :-) Azt a fogadalmat tettem kitartó blogolvasóimnak, hogy minden héten jövök valami újdonsággal :-)
A sort a konjak lisztel kezdem.

A paleolit alapanyagok tárháza robbanás szerűen szaporodni kezdett az elmúlt fél - 1 évben. Megtanultunk az útifűmaghéjjal dolgozni, megtanultuk, hogy a liszteket - egyedi tulajdonságaikat felhasználva, ezáltal egymást erősítve - keverve kell használni. Tudjuk, hogy, ha okosan használjuk keményítőinket ( tápióka, nyílgyökér) csak hasznunkra válhat. Az újabb növényi rost a konjak molekulái képesek saját tömegüknél akár 300- szor több vizet megkötni. Felgyorsítják, könnyítik az emésztést, vékony filmréteggel vonják be és tisztítják a bélfalat. Alacsony a kalóriatartalma, illetve csaknem szénhidrát- és zsírmentes. 

Az alábbiakban felhasznált lisztek, csodálatosan összedolgoznak!

Hozzávalók 4 db-hoz:

4 tojás
1 dl víz
5 ek útifűmaghéj
2 ek lenmagliszt
1-2 tk bruschetta fűszerkeverék (aszalt paradicsom, paprika, oregano, bazsalikom, só)
1 tk konjac liszt
1 ek low carb tápióka keményítő
2 ek kókusz olaj
1 cs tk himalája só
1 cs tk szódabikarbóna
1 tk citromlé
a tetejére én tört mandulaszeleteket szórtam, de mehet rá
bármi, ami kéznél van (szezám, mák, lenmag stb.)

Elkészítés:

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, légkeveréses funkción
2. a tojást keverd el alaposan, majd öntsd hozzá a vizet
3. keverd el alaposan benne az útifű maghéjat és hagyd állni kb. 2 percet
4. adagold hozzá a többi alapanyagot, kivéve az olajat, amit csak akkor keverj hozzá,  ha már teljesen egyneműsödött a tészta,
5. Vedd négy részre, majd formálj belőle bagettet és sütőpapírral bélelt sütőlapon süsd kb. 30 percig
6. Jó étvágyat!


6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Judit! Mitől lett ilyen szép lyukacsos a tészta? a szódabikarbónára öntöd a citromlét? Vagy hajtogatod a tésztát? Nagyon szépek a bagettek! :)

Judit írta...

Kedves Névtelen, hát igazából mindegyik alapanyag hozzátett a végeredményhez :-) Nem tudom egyiket sem kiemelni.
Köszönöm a dícséretet a bagettek nevében :-)

További sok sikert a paleóhoz!

Judit

Gabrielle írta...

Kedves Judit, nagyon örülök ennek a receptnek, mi is most fogunk átállni a férjemmel a paleo életmódra, de a nagy kihívás a fiam lesz.:) Remélem, hogy a kedvenc kajája "paleósított" változata segíteni fog. Még egyszer köszönöm: Gabi

Judit írta...

Kedves Gabrielle, az "átálló" családok nagy részénél a férj és a gyerkőc(ök) a szűk keresztmetszet :-) türelemmel és kitartó próbálkozással megtaláljátok a mindannyiótok számára ehető paleo ételeket.

Remélem ez a recept a bevált receptekhez fog tartozni!
Sok sikert kívánok a paleóhoz és jó egészséget!

Judit

Unknown írta...

Kedves Judit!
Kérnék egy kis segítséget!
Már többször készítettem a recept szerint a kenyérkét, és bár az íze számomra finom, a tészta végig nagyon híg, szétterül, nem formázható, így csak "tehénlepények" lesznek belőle:-(
kolléganőm, aki régóta paleozik nagyon sokallja a z útifűmaghéj adagot, esetleg az a baj? köszönöm:Ági

Névtelen írta...

Kedves Judit!
A fenti receptet mindenféleképpen kipróbálom. Az összetételével kapcsolatban szeretném megkérdezni a véleményed, mivel hasonló adalékokkal kisérleteztem ki az alábbi kenyér-receptet, ami nagyon ízlik, csak bizonytalan vagyok. Mégpedig abban, hogy a különböző fajta keményítők (tápióka, nyílgyökér, konjak, milyen arányban szerepelhetnek a receptben, nincs-e valamilyen egészségkárosító hatása, ha túlságosan dominálnak a maglisztekkel szemben? Előre is köszönöm válaszodat.
Kukac

A recept:
2 dkg mychia
1 tk nigella őrlemény
2 dkg utifumaghej
2dkg kókuszliszt 1 dkg nyíl gyökér liszt, 1dkg torokmogyoróliszt)
4 dkg tapiokakemenyito (2 low-carb, 2 sima)
1mk konjak liszt
1 mk so
Szodabikarbona
Aszkorbin sav
4 tojás 50 ml vízzel elkeverve 1 ek kokuszolajjal es a fentiekkel összekeverni.
Vizes kézzel cipóforma, miután 5 percig pihent bevagdosni.
180-200 fokon 30-40 perc sütés
Racsra rakni vizes ecsettel megkenni

Megjegyzés küldése