2014. március 15., szombat

Időspórolás mostanság a konyhámban - tippek, tanácsok paleós, dolgozó anyukáknak

Már nem kezdem szabadkozással a három havonkénti postomat. De tényleg erőmön felül teljesítek mostanság. DVD, PaleoLét termékek. A mai nemzeti ünnep szombatja nyújt némi extra időt :-)

Az, hogy az erőmön felül teljesítek (éjjelekbe nyúló termékfejlesztés, a dvd végső simításainak megtétele)...a héten kimerültségi tünetek jelezték...

A család most is az első a sorban, de ehhez most mindennél jobban kell spórolnom a konyhában töltött idővel. Ha tudom tartani magam a tervezetthez, akkor vasárnap este elcsomagolom a hétfői és a keddi menüt, kedden pedig a szerdai, csütörtöki menüt. Így csütörtökön már csak a péntek van hátra, ha az ebédfőzést nézzük:-) A többi napon csak tízórait és uzsonnát csomagolok. Norbim is ha teheti sokszor segít. Annyi könnyebbségem van, hogy a takarításra, mosásra nem kell energiát fordítanom, mert ezt helyettem a takarító nénink megteszi. Jah és a Metro áruházat is a segítőim közé sorolom, mert a legtöbb főzési alapanyagot előkészítve ott veszem meg. Pld. felkockázzák, felszeletelik a választott (sertés) húst. Elfogadható áron, bő választékú a halrészleg. Konyhakészre, tisztítva, szeletelve, aprítva, vákumcsomagolva veszem itt a zöldségeket. A mirelit zöldségek - nyílván a legnagyobb kiszerelésben, 2-2,5 kg ) itt a legolcsóbb és a legjobb minőség...stb.  

Mutatom nektek a két óra alatt elkészített kétnapi ebédünket, uzsonnánkat.

1. nap Rozmaringos szőlőmagolajban sült csirkemell, karfiol főzelék ; mandulás-szezámos kenyérből szendvics, gyümölcs

2. nap Kínai öt fűszeres, kapros pirított csirkemell kockák, szezámmagos tésztával; csokis brownie, saláta

1. Beléptem a konyhába, bekapcsoltam a sütőt 200 fokra
2. 5 perc alatt összekevertem a kenyér hozzávalóit

  • 4 db L-es tojás
  • 100 g őrölt mandula 
  • 50 g szezám liszt
  • 25 g útifű maghéj
  • 3 tk almaecet
  • 100 ml víz
  • 10 g kókusz olaj
3. Szilikonos sütőformába öntve, 10 percig sütöttem 200, majd 30 percig 180 fokon

4. A 15. percben már az 1kg csirkemellet tisztítottam, felét szeleteltem, sóztam, klopfoltam, a másik felét pedig kockáztam sóztam, borsoztam.
5. Egy serpenyőben, rozmaringos szőlőmagolajban a csirkemell szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütöttem, párhuzamosan egy másik serpenyőben paleo olajban pirítani kezdtem a kockázott csirkemellet, répát, hagymát, fokhagymát, megszórtam kínai fűszerkeverékkel, sóval, néhány csipet low carb tápióka keményítővel és felöntöttem kókusztejjel. 
6. Míg sült a kenyér, sült a natúr csirkemell és a csirkemell kockák, hagymát pirítottam, petrezselymet aprítottam és pici olajon megfonnyasztottam, paprikával megszórtam, felöntöttem kevés vízzel, sóztam borsoztam, majd amikor már forrt beletettem 1 kg mirelit karfiolt. Arra kell csak figyelni, hogy a víz ne is lepje el, inkább csak párolódjon. Úgyis ereszt az olvadáskor még hozzá. 
7. 40 perc sütés után a kenyeret kivettem rácsra hűlni. Elkészültek a húsok, rotyog a karfiol, felteszek egy lábasban vizet a tésztának, amely forrási idővel és szűrési idővel együtt 15-20 perc alatt elkészül.
8. Még van idő a karfiol sűrítéséig, így kihasználom a meleg sütőt és gyorsan összekeverem a brownie hozzávalóit

  • 4 tojást
  • 2 dkg kókuszlisztet
  • 40 g kókuszvirág cukrot(akinek a cukorháztartásával problémák vannak, cserélje eritritre)
  • 10 g kakaót
  • 1 g sütőport

és 175 fokos sütőben lapos brownie formákban (a legjobb a szilikonos), 15 perc alatt kisütöm. Ha nem lapos formában sütöd, akkor süsd néhány perccel tovább. 
9. A roppanósra főtt karfiol (ami még hűlés közben is puhul tovább) felét leturmixoltam, majd napraforgó lisztből készített rántással tovább sűrítettem. (ha nincs napraforgóbél liszted, néhány csipet útifűmaghéj is jól jöhet)
10. A Browniet a sütőből kivéve, már csak dobozolnom kell a 10 lépésben 2 óra alatt, 2 napra elegendő menünket.




A kenyérszeletekre feltétként karcagi bio mangalica szalámi és corvinus mangalica tepertő került. A pohárba magtejfőzővel készült kókusztej gőzölög








4 megjegyzés:

dimanni írta...

Szuper dolgaid vannak, a turbósított zsemléd hetente 1-2-szer elkészítem, pedig nem vagyok egy nagy zsemleevő. :-) Viszont nem tudok a google fiókommal csatlakozni az oldaladhoz, gondolom, mert csak, mivel magyarázatot nem ad az oldal. :-)))

jutkaditka írta...

Le a kalappal, és köszi az ötletet!

Judit írta...

Kedves dimanni! :-) nagyon örülök, hogy találtál a receptek között kedvedre valót! ;-) A csatlakozási probléma alapjával pedig egyetértek :-D
További sok örömet a paleózáshoz!
Judit

Judit írta...

Kedves Jutkaditka! :-) Köszönöm és igazán nincs mit...igyekszem jönni és mégmégmégmég adni...
További sok örömet a paleózáshoz!
Judit

Megjegyzés küldése