2013. november 4., hétfő

Tojásmentes barackrémes paleo torta

Niki kérésére gyarapítom a tojásmentes paleo finomságok sorát. Gyakran tapasztalom, hogy egyre több ételallergiás és ételintolarens kezd paleóba vagy az egyébként tojást toleráló paleós kezdi egyre inkább kerülni a tojással készült paleo tésztákat. Nekik jelent könnyebbséget, ha ízletes tojásmentes paleo ételeket készíthetnek.

Sajnos nem egyszerű a tojás pótlása. A maglisztek 1-2 kivétellel (pld. len, gesztenye) önmagukban nem alkalmasak a tojás nélküli sütésre. Sajnos habkönnyű, piskótaállagot nem várhatunk a tojásnélküli süteményektől, de legalább változatossá és finommá tehető a hétköznapi tojásmentes étkezés!

Tele van a fagyasztóm frissen szedett, házi gyümölcsökkel. A nyarat idézi vissza 1-1 csomag őszi-, és sárgabarack, de ha meggy vagy cseresznye, esetleg szilva akad a kezembe is örömmel tölt el napérlelte, frissen szedett és fagyasztott gyümölcs.

Most barack akadt a kezembe:-) A tészta viszonylag tömött szerekezetét igyekeztem ellensúlyozni a habkönnyű krémmel. Díszítésnél szintén a hab kapott szerepet, kókusztejszínhab formájában. Íme a végeredmény:

Hozzávalók:

Tészta:
70 g őrölt dió
70 g gesztenye liszt
1,5 dl víz
15 g lisztté őrölt chia mag (kávé daráló:-) )
40 g útifű maghéj
40 g eritrit
40 ml kókuszolaj
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk aszkorbinsav

Barackkrém:
500 g mirelit barack (természetesen más gyümölcs is ideális!)
400 g kókusztejszín
125 g eritrit
12 g zselatin

Elkészítés:


1. A hozzávalókat akár kézi mixer segítségével, vagy csak gyorsan kézzel összedolgozom. Utolsó előttiként beletéve az útifűmaghéjat és végül az olajat. Gyorsan dolgozzunk, majd terítsük el egy szilikonos formában vagy sütőpapírral bélelt formában. Kb. 30 perc alatt süsd aranybarnára (175 fok, légkeverés)
2. Míg sül a tészta, turmixold le a gyümölcsöt, öntsd hozzá a kókusztejszínt és az eritritet.
3. Melegítsd fel úgy, hogy ne forrjon, majd a pici hideg vízben elkevert zselatint keverd hozzá. 1-2 kavarintás után félrehúzhatod, majd hagy kihűlni annyira, hogy rátehesd a szintén kihűlőfélben lévő tésztádra.
4. Tedd hűtőbe, néhány órás szilárdulást követően díszítsd kókusztejszín és habszifon segítségével.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése