2013. május 14., kedd

Paleo zsemle

Ez már a 128. próbálkozásom...lenne...kb., ha számolnám...De úgyhiszem megérte :-) A péksütemények, - ha lehet így nevezni - tekintetében Dorinám a legkritikusabb. Neki nem sütöttem még olyan zsemlét, amit szó nélkül hagyott volna. Most megtört a jég :-) 

Ami még nehezíti a helyzetet, hogy a zsemle egyrészt meg kell feleljen ugye Dorina ízlelőbimbóinak, az összetétele pedig Rebekának kell, hogy megfeleljen. Jelentem, sikeresen zárult a projekt, finom, tojásmentes, mutatós zsömiket gyártottam! Az ihletnek valót Évitől kaptam.

10 dkg lenmagpehely (turmixban porítottam)
10 dkg kókuszliszt (liszt és nem porított reszelék)
2 púpozott ek. útifűmaghéj
1 tk chi mag
csipet só
1 tk szódabikarbóna
3 tojás (elhagyható)
kb. 2 dl víz
2 tk almaecet
3 tk cocomas kókuszkrém

1. Először a száraz hozzávalókat kevertem össze, majd a nedves hozzávalókat.
2. A tojást én a végére hagytam, mert a tésztát ketté vettem, és csak az egyik részhez kevertem a felvert tojást.
3. Ha Te ehetsz tojást, akkor a száraz hozzávalókhoz mehet a cocomasos-vizes-tojás, így a második lépcső kihagyható
4. Ezt követően kézzel nekiestem és egyre inkább formálható, tésztát kaptam. Dagasztó mozdulatokkal játszadoztam a tésztával:-)
5. Vizezett kézzel, tenyér nagyszágú zsemléket formáltam, majd 180 fokos sütőben, légkeverésen 40 percig sütöttem.



A bal oldali a tojásos, látszik a simaságán és a színén.

Picivel több víz hozzáadásával simább lehet a tojás nélküli zsömi is

36 megjegyzés:

Pettycicuk írta...

Huha. Piszok jól néznek ki! :) Meg sem merem mutatni a "családnak", mert majd ők is kérnek. :D

Nagyon ügyes vagy! :)

Judit írta...

:-D És sajnos finom is(mondom a hízásra hajlamos paleosoknak). Ma a reggelinél ki is ürült a kosár. A csajok üresen ették, kakaót ittak mellé :-)

Éva írta...

És hol a recept? :)

csipetnyusza írta...

Ma reggel Gyerkőccel együtt készítettük ezt a verziót, mert mindenáron zsemlét akart enni. Kicsit meg is öntötte a Cocomast, de sebaj. Az eredmény minden várakozásunkat felülmúlta! Köszönjük szépen a receptet és a megosztást!! GO PALEO!

Névtelen írta...

és a receptet lehet tudni?

gabor

Pettycicuk írta...

Épp kockás hasról álmodok... így biztosan nem lesz nálunk ilyen kakaóval, de minden elismerésem. :)

Judit írta...

Recept a helyén és paleo ide vagy oda a kockás hasról én is álmodozom :-)

Judit írta...

Kedves Éowen! Igazán örülök, hogy neked is bevált a recept. Még igyekszem csiszolgatni (csökkentem a lisztmennyiséget, hogy még lazább legyen és a kókuszliszt felét is lecserélem vszeg mandulára). Jövök majd a fejleményekkel. Annak meg különösen örülök, hogy Te is gyerkőccel főzőcskézel, mint én :-) Gyere máskor is! Judit

K. írta...

Kedves Judit!

Szerinted az okozna bármiféle problémát,ha a lenmagot szezámmagra cserélném? Valamint azt szeretném kérdezni, hogy a kókuszkrémnek itt mi a szerepe? Zsíradék funkcióját tölti be, vagy ízesítő?
K. :)

Judit írta...

Kedves K.! Kicsit késve írok, szerintem már kipróbáltad szezámmaggal. Jól gondolom? Működik azzal is! Nyugodtan süsd azzal, ha ahhoz van kedved. A kulcs itt a chia mag és az útifű maghéj. A cocomasnak itt állagjavító szerepe van:-) Kérlek számolj be az eredményről!
üdv
Judit

SomAndi írta...

Kedves Judit!

Nemrég találtam rá a blogodra,nagyon tetszik. Pont jókor akadtam rád, és a paleolitániára, mert éppen zsömi receptet vadásztam a neten. Mivel hamarosan kezdődik az iskola, és négy gyermekem közül három kezdi újra közintézményben a tanévet, szükség volt egy jó alap receptre. Természetesen én is módosítottam rajta rögvest - jelenleg tojásmentes verziók készültek - de ez már csak ilyen paleo szokás lehet :-)
Eddig a zsemle akcióimat nem koronázta teljes megelégedettség! No de most, minden elsöprő sikert arattam! Két nap alatt már a harmadik variációt sütöm, mert egy pillanat alatt elkapkodják! :-))
És posztolom is, mert persze én sem hiányozhatok a paleo kreatívok közül :-))
Rád való hivatkozással, az én péksütikéim a http://otletvar.blogspot.hu/ futnak.

Köszi a receptet még egyszer!

További jó alkotást, és szép napot!

Üdv

Névtelen írta...

Kedves Judit!
Nincs itthon chia magom, többi minden van. Mit gondolsz, ha kihagyom, úgy is jó lesz?
Várom válaszod,
Üdv, Kati

Judit írta...

Kedves Kati, igen működik nélküle is. persze a használatával lesz a legtökéletesebb! Sok sikert!
Üdv,
Judit

Névtelen írta...

Sziasztok! Teljesen új vagyok... de lelkes!!! :) Mi az az útifűmaghéj és mi lehet a német neve???? Ajjjjajjjj, olyan nehéz, ha az ember nem othon él.... na jó, nem panaszkodásnak, tuti van itt is (Németország) minden, csak rá kell találn... csakazértsemadomfel! :) - hogy stilszerű legyek...

Üdv: Moni

Judit írta...

Kedves Moni, üdv a paleosok táborában:-) Psyllium Husk néven biztos hogy megtalálod gyógynövényboltokban.
További lelkes paleózást! :-) Kérdés van, gyere bátran! ;-)
Judit

Unknown írta...

Kedves Judit,

Van tipped, hogy mi lehet a baj, hogy a megadott sütési időn túl is nyers a belseje?
Amúgy eddigi legtökeletesebb zsemle a paleoban, gratula hozzá!
Köszönöm a segítséget!

Üdv,
Kata

Unknown írta...

Szia Judit,
én is hasonló cipőben járok, mint Kata - a zsemlék belseje egyenletesen nyers, pedig a külseje már barnul. Légkeverésesen 180fokon, 30 percig sütöttem.
Mit csinálok rosszul?
(tojás nélkül, 1,5x vízadaggal készítettem)
Előre is köszi a segítséget!
Lídia

Unknown írta...

...megint én :)
+35 percig sütöttem még, de nem segített rajta, ugyanolyan nedves a belseje (pedig a tetejét még meg is szurkáltam, hogy legyen hol távoznia a felesleges nedvességnek)
Valakinek van ötlete, mit csináljak másképpen?

Unknown írta...

Szia Lídia,

az útifű maghéjra gyanakszom, lehet kipróbálom anélkül, valamint tojás nélkül. Ennél gyönyörűbb paleo zsemlét nem tudtam még összehozni, de a nedves belsején túl nagyon tojás íze volt :)
Ahogy összegyűjtöm az energiát egy újabb próbára, referálok!

Judit írta...

Sziasztok! :-) Ma már nagyon sok útifű maghéj van a piacon. Amikor ezt a zsemlét sütöttem, akkor a biorganic útifű maghéjával dolgoztam. Mára egyre több gyártó, forgalmazó jön a paleós piacra, gyengébb minőségű útifű maghéjjal. Sőt gyártón belül is lehet ugyanazon termékek között is különbség. Ezért más víz felvevőképességgel találkozhattok.
Javaslom, hogy játszatok a víz és az útifű maghéj mennyiségével. De vigyázva arra, hogy ha túl adagoljátok az útifű maghéjat, attól nem szárazabb, hanem nedvesebb tészta sül ki és gumis hatása lesz. Inkább kevesebb vizet és hosszabb várakozási időt javaslok. Tehát csökkentsétek 1 dl-re a víz mennyiségét és akár hosszabb időre 10-15 percre is hagyhatjátok pihenni a tésztát, míg az útifű és a többi összetevő dolgozik.

Sok sikert és kérlek, jelezzetek vissza, hogy áll a projekt ;-)
Judit

Zsuzsa írta...

Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy a chia mag az őrölt, vagy egész?
Köszi,
Zsuzsa

Judit írta...

Szia Zsuzsa! Ez még viszonylag régi receptem, itt egészben tettem bele a chia magot. Mára már csak porítva használom. Sokkal jobban homogenizálódik ;-)
További sok örömet a paleóhoz! :-)
Judit

Névtelen írta...

nekem meg sikerült az almaecetet kifelejtenem belőle :)
...remélem azért így is jó, még egy 20 perc és kész :)
Kati

Névtelen írta...

na kész is lett... sajnos nekem is nyers maradt a belseje... ígyí kettévágtam és sütöm tovább.... de ízre már egész jó.
Kati

Névtelen írta...

Szia!Úgy néz ki,csak én vagyok ezzel egyedül,de nekem meg morzsálódik,száraz és kemény lett.
Mindent ugyanúgy tettem bele,ahigy a recept írja,kivéve a cocomast,mivel az ssjnos nem volt itthon.
Helyette kókusztejport(biorganic) tettem hozzá 2 evőkanállal.
Lehet hogy emiatt lett száraz?

Judit írta...

Szia, szerintem, igen, mert a kókusztejpornak van folyadékigénye. A cocomas pedig lágyít, plusz összefog.
Próbáld ki azzal is.
további sok sikert a paleóhoz! :-)
Judit

Unknown írta...

Sziasztok :) az első adag kemény lett a másodiknak nedves a közepe , be tettem mikróba aztán a közepe is jó lett :) Tudom hogy nem egészséges de csak azt az egyet tettem be. a többinél van esély hogy mire kihűl jó lesz a belseje is?

Judit írta...

szia, szuper ügyesen megoldottad! Jó ilyen esetben, ha néhány percig 160 fokon, alsó-felső sütésen sütöd tovább, hogy kiszáradjon a belseje is.
Jó egészséget!
Judit

Judit írta...

szia, szuper ügyesen megoldottad! Jó ilyen esetben, ha néhány percig 160 fokon, alsó-felső sütésen sütöd tovább, hogy kiszáradjon a belseje is.
Jó egészséget!
Judit

Unknown írta...

Én mindent ugyanúgy csináltam, ahogy leírtad, tényleg betűről betűre :) csak annyi kivétellel, hogy hogy nem több zsemlét csinálok belőle, hanem egy kenyeret. A kapott "masszát" bele tettem egy szilikon kenyér formába, most melegszik a sütő 180 fokon légkeverésesen, meglátjuk hogy a "majom a tud e úszni" :)
Drukkoljatok ;)

Judit írta...

Milyen lett a zsemle kenyér formában? Kíváncsi vagyok :)

Unknown írta...

Ízre, állagra sztem tökéletes. Egyetlen pici baj vele nálam is az hogy vízes maradt belül. Fél órát sütöttem 180 fokon légkeverésesen, majd kivettem a formából és 160 fokon még 15 percet alsó-felső sütésen. Valamit még variálnom kell vele, hogy jó legyen belül is, de hát ilyen ez :)
Kb 2 éve kezdtem el a palót, de persze nem tudok én sem mindent elhagyni. A tej, a cukor, a krumpli, simán élek nélkülük, de az lenne az igazi ha a kenyér "problémám" is megoldódna, mert tökéletes "kenyér pótlót" még nem sikerült itthon kisütnöm. (és amihez persze nem kell 3-4 féle különböző liszt)

Judit írta...

Hát igen, a kenyér kardinális kérdés az átálláskor és még utána is. Ne add fel, biztos, hogy meglesz az a "kenyér íz", amire vágysz. Egyébként lehet, hogy ott rontjuk el, hogy beprogramoztuk magunkba a kenyér ízét és amikor az ízlelőbimbókhoz eljut az új kenyér íze, akkor az agyunk a régi ízt várja, de nem kapja meg, így összeomlik a rendszer :) Lehet nem szabadna azt mondani az agyunknak, hogy kenyér lesz, amit a szánkba teszünk :D

Próbáld ki ezeket is mielőtt végleg elkeserednél:

http://paleolet.hu/termek/paleosok-alma-vekni-lisztkeverek-100-g/
http://paleolet.hu/termek/ropogos-kergu-cipo-lisztkeverek-115-g/

Unknown írta...

Úgy lesz, ki fogom próbálni. Köszönöm szépen :)
Egy kérdésem lenne még, mint amatőr, házi kukta....mit jelent az hogy "homogenizáld a lisztkeverékkel"? Ez mind a két receptben is szerepel.
Köszönöm a választ is és sikerekben gazdag Boldog Új Évet Kívánok! :)

Judit írta...

Homogenizáld: keverd csomómentesre, egyneműre.

Boldog Új Évet Kívánok én is!!! :)

Judit írta...

Homogenizáld: keverd csomómentesre, egyneműre.

Boldog Új Évet Kívánok én is!!! :)

Megjegyzés küldése