2013. május 24., péntek

Epres nyalóka - Fő az egészség!

Két apropója is van a mai nyalókakészítésnek...sőt, ha jobban belegondolok három is:-)

1. A gyereknap itt van a kertek alatt. És az édesség ezen alkalomból különösen dukál! Olyan édesség, mely adalékanyagoktól mentes, Xilitet és hőkezelés nélküli, vegyszermentes epret tartalmaz. Ennek a nyalókának van múltja, jelene és jövője!

2. Kaptam egy megtisztelő felkérést Bettitől, hogy csatlakozzak a "Fő az egészség" mozgalomhoz, melynek célja az egészséges ételek, ezáltal az egészséges táplálkozás népszerűsítése.



3. És nem utolsó sorban az eperszezon is része az ihletnek!

Én az egészséget komplex fogalomként kezelem. A test és a lélek egészsége, különösen fontos a gyermek számára. Ehhez szükség van a példamutató, egészséges táplálkozásra való törekvés gyakorlatban történő elsajátítására. Sokkal jobban ízlik az étel, ha együtt készítjük el és a közös munkával nagyobb lesz a kötődés és az elfogadás az egészséges ételek irányába. A test egészsége mellett a közös veteményezés, gyomlálás, betakarítás és az ételek elkészítése mind erősítik a családi kapcsolatot, a lélek egészségét.

A mi generációnk már nem, de ők és az ő gyermekeik új alapokra helyezhetik a nyugati táplálkozást, az emberiség jövőjét, egyúttal előidézve a gyógyszeripar hanyatlását.

És akkor nézzük a képregényt, hogy milyen mozzanatok állnak a nyalóka mögött:

Tavaly veteményeztünk először. Idén, már-már rutinosan vágtunk bele a földművelésbe :-)

Norbim ősszel, nagy gondossággal szaporított eperültetvénye takaróként pompázik a kertben

Mint minden a kertünkben, ez is vegyszermentesen várja a hasznosítást

Dorina, különösen szereti az epret
9 db nyalókához és néhány szem cukorhoz kb. 15 dkg xilitet hevítettünk 200 fokra (mézzel és eritrittel nem működik)

időnként kevergetve

Míg melegedett a xilit, a nyalókaformákat (www.deszertmester.hu) kókuszzsírral kikentük

A kb. 40 fokra visszahűtött folyékony cukorba, kb. 1-2 ek turmixolt epret kevertem. Mivel forró én kanalaztam a formába, a lányok pedig hurkapálcát helyeztek a formába. Minél kevesebb a víztartalma a gyümölcsnek, annál keményebb lesz a nyalóka. 

A megmaradt masszát, kókuszzsírral lekent alufóliára halmoztuk

Ha túlságosan visszahült, tegyük újból melegedni, hogy könnyen formázható legyen

s lám, itt az egészséges cukor is



2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Judit!

Mostanság merülök el a paleo rejtelmeiben: tejcukor-érzékeny gyermekeink miatt hónapokig kerestem a megoldást, terápiás tanácsadást; férjemnek autoimmun betegsége van s nálam is gastro vonalon kivizsgálások kezdődtek (okkal), khmm. Egyetlen paleo-s barátnőm segít most és mindkettőnk gyermekei imádják a nyalókát. Tehát a nyalókás és ahogy nézem, a többi sok recept megosztásáért (pláne fotókkal) szeretnék Neked köszönetet mondani!

Kívánok Nektek gyönyörű lánykáitokkal együtt további széééép nyarat!

Üdvözlettel,
T.Noémi

Judit írta...

Kedves Noémi, akkor Ti is hasonló cipőben jöttök-mentek mint mi. Kitartást nektek, már nyert ügyetek van, mert felismertétek a modern táplálkozás megbetegítő hatását! És nálatok is az egyetlen közös kulcs a paleo! Remélem a mindennapjaitok részévé válik - még ha némi többletmunkával jár is - és mihamarabb a gyógyulás útjára léptek mindannyian!

Örülök, hogy megosztottad velem gondolataidat, kérlek tedd meg máskor is!

Minden jót kívánok! Vigyázzatok egymásra!

Judit

Megjegyzés küldése