Kétféle palacsintát szoktam készíteni. Az egyik apának és a csajoknak, ez zablisztes. A másik pedig nekem darált dióból vagy gesztenyelisztből vagy mindkettőből:-)
Leírom először a zablisztest.
4 db tojás
fél kg zabliszt
pici xylit, pici só
szénsavas ásványvíz
Hagyományos módon összekeverem a hozzávalókat. Először felverem a tojást, elkeverem csomómentesen vele a lisztet, pici víz hozzáöntögetésével. Ízesítem, majd kis időre állni hagyom. Én két serpenyőben szoktam sütni a palacsintákat, felgyorsítva a sütési folyamatot:-) Kókuszzsírt olvasztok és kb. 1/2 kávéskanállal dobok a serpenyőbe, amit folyamatosan a főzőlap 8-as (9-es skálán) fokozatán hevítek. Aztán mehet bele a tészta. Gyönyörűen forgatható, aranybarnára sütjük. A tésztát időnként hígítani kell.
A gesztenyelisztes vagy diós palacsinta
Itt szintén több tojásra van szükség a megfelelő állag eléréséhez. A gesztenyelisztes palacsintát ugyanúgy készítem, mint a zablisztest. Azonban nem mindig sikerül a forgatás. Ebben az esetben egyoldalasan sütöm csak. Így is tökéletes és isteni!
A diós verziónál a 4 db tojáshoz, kb. 20 dkg darált diót teszek. Gyengén folyós, sűrű állagú lesz. Többnyire egyoldalasan lehet sütni és viszonylag vastag, tömött lesz a tésztája. De ez is isteni!
Diós palacsinta Zablisztes palacsinta |
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése