A kezdő paleosok legnagyobb dilemmája, hogy jó-jó, de mit egyek a krumpli és a rizs helyett? Na és a tészta? Sőt a paleolit életmódot, már messziről becsukott szemmel és füllel ellenzők tábora azt hiszi, hogy mi húst, hússal eszünk.
Hát akkor most nézzük csak, hogy milyen szűkös a köretek listája ;-)
Karfiolrizs
A karfiolrózsákat
szedd rizsnagyságúra, majd pirítsd 1-2 percig zsiradékon, szórd meg
mindenmentes rizs fűszerkeverékkel, ezt követőn ici-pici vizet önts alá, hogy
ne égjen meg és párold tovább néhány percig. Célszerű még roppanósan lezárni,
úgyis puhul még.
Nokedli
15 dkg
gesztenyeliszt, 3 dkg mandulaliszt, valamint 4 db közepes méretű tojást pici
sóval és vízzel nokedli tészta sűrűségűre keversz, majd forró, lobogó vízben
2-3 perc alatt készre főzöd.
Sült zöldségek
Akár nyers, akár
mirelit alapanyaggal dolgozhatsz. Javasolt valamilyen fűszerkeverékkel
átforgatni a szeletekre vagy julienre vágott zöldségeket, pici zsiradékkal
meglocsolni, majd forró sütőben roppanósra sütni.
Sült
krumpli
Zellert vágj
hasábokra, ha hasábburgonyát szeretnél, ha brassói mellé sütnél burgonyát,
akkor pedig kockázd, majd bő forró olajban süsd készre! Ugye milyen egyszerű?
;-)
Ropogós
zöldség fészek
Reszelj le egy vagy
többféle zöldséget, pld. zeller, cékla, répa, hagyma, paszternák, édesburgonya…stb.
Amid csak otthon fellelhető. Majd evőkanállal meregetve, dobd forró olajba.
Egymásba kapaszkodva, „fészekszerűen” megsülnek. Ha csak szeleteled a zöldséget
és úgy sütöd ki, akkor finom zöldségchipset kapsz!
Zöldséges
röszti pogácsa
Az előbbihez
hasonlatosan reszelj le zöldségeket, majd 1-2 tojást, pici sót keverj hozzá és
formálj pogácsákat, majd süsd arany barnára, forró olajon. Időspórolós, ha a
kikevert masszát tepsibe öntve sütöd meg, majd tálaláshoz kockázod.
Metélt
tészta
A legegyszerűbb, ha
veszel paleo száraztésztát és néhány perc alatt készre főzödJ De a tojás és a víz is megteszi J üss fel néhány tojást és annyi evőkanál vizet,
ahány tojás használtál. Jól keverd el, de ne habosra, tégy hozzá pici sót, ezt
követően öntsd kizsírozott tepsibe, úgy hogy vékonyan terüljön el, majd néhány
perc alatt süsd készre, majd metéld vékony csíkokra J
Főzelék
minden mennyiségben
A főzeléked
alapanyagát pici vízben, alapanyagnak megfelelő fűszerekkel párold majdnem
készre, majd negyedének visszapürésítésével sűrítsd.
Kockázott
lepénykenyér
Keverd be kedvenc
kenyérreceptedhez a tésztát, majd öntsd akkora négyszögletes formába, hogy egy
ujjnyi vastag legyen a tészta, majd süsd kb. 30 percig és kockázva kitűnő köret
pld. szaftos ételekhez.
Vitaminsaláta
Bármilyen friss
zöldségből akár dressing készítésével, de a nélkül is pompás köret
varázsolható!
Párolt
káposzta
Hagyományos módon
(paleo zsiradékkal, cukorral) készíts sült húsok mellé párolt káposztát!
Gyümölcs
saláta
Szintén hagyományos
módon készíts gyümölcssalátát, mely natúr húsokat szépen kiegészít!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése