Meglepően sok a paleolit életmódot folytatók között az, akinek tojásmentesen kell étkeznie. Erre akkor kerül sor, ha valaki intolarens a tojásra, esetleg allergiája van vagy autoimmun beteg. És vannak olyan paleósok, akiknek már a könyökükön jön ki a sok tojás :-D Nah de főként az előbbiek segítésére igyekszem egyre több tojásmentes, paleo recepttel szolgálni.
Nekünk szerencsére már nincs szükség a tojásmentességre - Kopp-kopp-kopp - mert Rebekámnak gyönyörű a bőre. Lásd ITT a fejleményeket.
Ez egy száraz tésztájú bejgli, mely töredezhet. De kezelhető, tekerhető! Ügyeskedjetek!
Hozzávalók:
25 g zsírtalanított mandula liszt
25 g gesztenye liszt
25 g kókuszvirág cukor (Helyettesítheted eritrittel. Ebben az esetben 10 g-al növeld az adagot)
1 g útifű maghéj (Van aki erre is allergiás v. intolarens. Kihagyható!)
1 g szódabikarbóna
25 g kókuszkrém (cocomas)
1 tk almaecet
45 g olvasztott kókuszzsír
1 összekevered a száraz hozzávalókat
2. második lépésben a nedves hozzávalókat elegyíted, kivéve az olaj
3. elegyíted a száraz és a nedves hozzávalókat, majd hozzákevered az olajat. Először soknak tűnik az olaj, de hidd el felveszi a tészta ;-)
4. Az egynemüsített tésztát, ami még ragacsos, hűtőbe teszed legalább 15 percre
5. Kiveszed, átgyúrod, majd pihenteted újabb 15 percig
6. Kőkemény tésztát kapsz, ne ijedj meg! Picit kézben lazítod, majd két sütőpapír között 4-5 mm vastagságúra nyújtod.
7. Én lusta tölteléket készítettem: megkentem a tésztát zsírral, megszórtam darált dióval és eritrittel, pici citromhéjjal
8. Ha főznéd a tölteléket, akkor a hozzávalókat annyi vízzel főzd fel, hogy kenhető állagot kapj.
9. Tűvel szurkáld meg és kend le kókuszzsírral, majd 180 fokon, légkeverésen süsd kb. 15-20 percig.
a tojásmentes paleo bejglit kicsit erős a sütés előtt tojással lekenni
VálaszTörlésKedves Névtelen, igazad van :-) javítottam az elírást! ;-) Köszönöm a figyelmes olvasást és a visszajelzést.
VálaszTörlésüdv
Judit