2013. december 8., vasárnap

Tojásmentes paleo bejgli

Meglepően sok a paleolit életmódot folytatók között az, akinek tojásmentesen kell étkeznie. Erre akkor kerül sor, ha valaki intolarens a tojásra, esetleg allergiája van vagy autoimmun beteg. És vannak olyan paleósok, akiknek már a könyökükön jön ki a sok tojás :-D Nah de főként az előbbiek segítésére igyekszem egyre több tojásmentes, paleo recepttel szolgálni.

Nekünk szerencsére már nincs szükség a tojásmentességre - Kopp-kopp-kopp - mert Rebekámnak gyönyörű a bőre. Lásd ITT a fejleményeket.

Ez egy száraz tésztájú bejgli, mely töredezhet. De kezelhető, tekerhető! Ügyeskedjetek!

Hozzávalók:

25 g zsírtalanított mandula liszt
25 g gesztenye liszt
25 g kókuszvirág cukor (Helyettesítheted eritrittel. Ebben az esetben 10 g-al növeld az adagot)
1 g útifű maghéj (Van aki erre is allergiás v. intolarens. Kihagyható!)
1 g szódabikarbóna
25 g kókuszkrém (cocomas)
1 tk almaecet
45 g olvasztott kókuszzsír

1 összekevered a száraz hozzávalókat
2. második lépésben a nedves hozzávalókat elegyíted, kivéve az olaj
3. elegyíted a száraz és a nedves hozzávalókat, majd hozzákevered az olajat. Először soknak tűnik az olaj, de hidd el felveszi a tészta ;-)
4. Az egynemüsített tésztát, ami még ragacsos, hűtőbe teszed legalább 15 percre
5. Kiveszed, átgyúrod, majd pihenteted újabb 15 percig
6. Kőkemény tésztát kapsz, ne ijedj meg! Picit kézben lazítod, majd két sütőpapír között 4-5 mm vastagságúra nyújtod.
7. Én lusta tölteléket készítettem: megkentem a tésztát zsírral, megszórtam darált dióval és eritrittel, pici citromhéjjal
8. Ha főznéd a tölteléket, akkor a hozzávalókat annyi vízzel főzd fel, hogy kenhető állagot kapj.
9. Tűvel szurkáld meg és kend le kókuszzsírral, majd 180 fokon, légkeverésen süsd kb. 15-20 percig.




2013. december 5., csütörtök

Csokoládékrémes, tejszínhabos gofri - hűvös estékre :-)


A lányok kedvence a palacsinta mellett a gofri. Anyabarát, mert nem kell a jóllakásig a tűzhely mellett tölteni az estét abban a reményben, hogy talán holnapra is marad palacsinta. Nagy méretű, több adagos gofrisütővel megy a munka - szinte magától ;-)

Hűvös estékre egy pohár langyos kókuszos kesutejjel...hmmmmm

Hozzávalók:
5 tojás
3 dkg zsíros mandula őrlemény
2 dkg gesztenye liszt
1 csipet szódabikarbóna
2,5 dkg eritrit

Elkészítés:
Robot géppel keverd el a hozzávalókat, majd gofri sütőbe kanalazva süsd készre!

Csokoládé krém:
15 dkg kesudiót áztass be legalább 2 órára annyi vízbe, hogy ellepje, majd turmixold le és tégy hozzá 1 ek kakaót, 2 ek eritritet, pici vaníliát és keverd el.

Tejszínhab: 
Lehűtött habszifonnal készíts a szintén lehűtött kókusztejszínből habot.