2013. február 26., kedd

Több mint palacsinta

A hétfői sült zeller mellé odakívánkozott ez az isteni palacsinta is. Önmagában is megállja a helyét egy vacsorának, reggelinek!

Hozzávalók:

Palacsinta:
4 tojás
4 tk xilit
1 ek zsír
1 ek kakakó
1 alma reszelve
pici fahéj
csipet só
néhány szem mogyoró

1. Olvaszd fel a zsírt, majd keverd bele a kakakót
2. Az így kapott masszát keverd a felvert tojáshoz és tedd bele a reszelt almát, fűszereket
4. Az így kapott tésztából 4db palacsintát tudsz sütni (tányér segítségével tudod majd megfordítani)
5. Néhány szem mogyorót törj apróra, majd a forró palacsintasütőbe néhány pillanat alatt pirítsd meg.
6. Tálald lekvárral v. gyümölcs szósszal

Meggyszósz:
kb. 20 dkg fagyasztott meggyet egyszerűen némi xilittel, pici vízzel turmixolj össze. A főzött gyümölcs nem paleo!





Sült zeller fasírt golyókkal

Mintha nem is paleos oldalon járnál...ugye? Annyira hagyományos, annyira egyszerű és annyira finom....Sült krumpli fasírttal:-) 

Hozzávalók:

1 kg zeller
30 dkg sertéscomb (bármilyen darált hús tökéletes! Lehet fele-fele arányban aprított zöldséggel vegyíteni, pld. cukkini, répa és dobhatsz hozzá lenmagpelyhet)
30 dkg marhacomb
bors
pirospaprika

1. a fasírthoz a hozzávalókat összekevered, ízlés szerint fűszerezed, golyókat formázol belőle, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezve, 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöd.

2. míg sül a fasírt a zellert hasábokra vágod és bő forró zsírban kisütöd. Papírra szedve lecsepegteted.





2013. február 23., szombat

Reggeli variációk

Szendi Gábor ihlette a szombati reggelink egy részét. Íme az autentikus szengab reggeli: "10 dkg kókuszliszt, 1 dl kókuszzsír, 15 tojás felverve, összekeverve, benne egy üveg meggybefőtt. 12 kockára vágom, ebből kettő a reggelim meg 1 banán."

Ezt annyiban módosítottam, hogy a kókuszlisztet darált mogyoróra cseréltem, a tojás mennyiségét csökkentettem és a meggyet nem sütöttem bele, hanem mártogatósként tálaltam.


Márványpiskóta meggyfürdőben

Piskóta:
8 db közepes tojás
10 púpozott ek. őrölt mogyoró
1 dl kókuszzsír
1 púpozott ek. kakaó
10 tk. xilit
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk almaecet

Meggyszósz:
1/2 kg fagyasztott meggy
2 tk xilit
1/2 tk fahéj

1. A tojást felvered, almaecettel
2. A mogyorót, xilitet, szódabikarbónát is elkevered
3. A száraz és nedves hozzávalókat elegyíted, majd az így kapott tésztát két részre osztod.
4. Egyik feléhez hozzákevered a meglangyosított kókuszzsírban elkevert kakaót
5. Sütőpapírral bélelt sütőformába először a kakaó nélküli tésztát öntöd, majd a tetejére mehet a kakaós tészta. Így lesz márványos:-)
4. 180 fokos, légkeveréses sütőben 35-40 percig sütöd
5. míg sül a süti a meggyet a xilittel, fahéjjal, majd elturmixolod




Rebekám pedig tojásmentes, répakrémes szendvicset evett.

Lepény:

80 % lenmagliszt
20 % őrölt mogyoró
pici só
pici xilit
pici szódabikarbóna
pici víz

Répakrém:

80 % répa
10 % füstölt kolbász
10% sajt

1. A lepény száraz hozzávalóihoz annyi vizet öntesz, hogy formázható, egynemű tésztát kapj
2. sütőlapra halmozod
3. 180 fokos légkeveréses sütőbe 30 percig sütöd
4. A répakrémhez a hozzávalókat aprítógépbe homogenizálod


2013. február 17., vasárnap

Ha nem először jársz itt...

és még sanszos, hogy jössz máskor is, akkor Hozzád szól üzenetem! A sok oldalletöltés arról tesz tanúbizonyságot, hogy hétköznapjaink ételeinek bemutatása, valamint a paleoval, karöltve folytatott családi gyógyulásunk viszonylag nagy érdeklődésre tart számot. Kérlek segíts véleményeddel! Miről olvasnál szívesen? Mi az amit nem találtál meg ezen az oldalon? És még az jutott eszembe, hogy mivel vizuális típus vagyok, jó lenne, ha a rendszeres olvasókhoz kattintanád végre magad! ;-) Köszönöm! 

2013. február 16., szombat

Rakott palacsinta

Csajok nagyon szeretik, akár desszertnek, de reggelinek is kitűnően megállja a helyét. Jut eszembe, tálaltam már gulyásleves mellé is:-) Tojásallergiások is fogyaszthatják!

Hozzávalók:
1/2 kg zabliszt
csipet só
szénsavas ásványvíz v. szódavíz

Egyszerűen palacsintatésztát keversz. A hígítás fokozatos legyen. És itt kifejezetten fontos a sütés előtti pihentetés  mert nem használsz tojást a sütéshez. 

A kisült palacsinták közé mézet csorgattam és fahéjat szórtam. Ez volt a csajok szombati reggelije, EZ pedig az enyém :-)



Szilvás álom


Úgy nézd, hogy ez volt a szombati reggelim:-) jah és az ebédhez is a desszert:-)
Egyszerű és isteni!

A képen látható adag elkészítéséhez a következőkre van szükség:

2 L-es tojás (3 S-es)
3 púpozott ek lenmagliszt
2 csavarintás méz
1 ek zsiradék (kókusz zsír, sertés zsír, olajessimo stb.)
1 ek kakaó
1/2 teáskanál fahéj
1/2 vaníliarúd v. 1/2 tk. vanília aroma
csipet só
csipet szódabikarbóna

Töltelék:
cukrozatlan szilvalekvár
cukrozatlan szilvabefőtt


A hozzávalókat - külön száraz, külön nedves - összekeverem, kivéve a zsír és a kakaó, melyet utolsó lépésként elegyítek (szoba-hőmérsékletű, folyós állagú legyen a zsiradék) és mehet a többi hozzávalóhoz. Sűrű tésztát kell kapj, melyet kizsírozott serpenyőbe öntve néhány perc alatt süss mozgathatóvá. Ne ijedj meg, vastag lesz a tészta! Ezt követően egy tányér segítségével megfordítod a tésztát (rácsúsztatod egy tányérra, majd a felülre kerülő sületlen felével a serpenyőbe huppantod) Néhány perc múlva kész is!

Vagy 4db-ra vágod és lekvárt kensz közéjük vagy sütsz még 3 tésztát és kvázi rakott palacsintaként lekvározod, felszeleteled! Tálalásnál mehet a tetejére némi negyedelt cukrozatlan szilva befőtt és fahéj. Jó étvágyat!

2013. február 9., szombat

Töltött dagadó cékla chipsel

Egyszerűen elkészíthető étel, gyors, kiadós.

Hozzávalók:

1,5 kg dagadó
1/2 kg darált hús
só, bors, paprika, majoránna, vöröshagyma, fokhagyma
1-1,5 kg cékla
zsír

A dagadót óvatosan szúrd fel, vigyázva, hogy át ne szakítsd! Ezt követően kívül belül dörzsöld be sóval, borssal, majoránnával. Jöhet a darált hús, amit fűszerezd reszelt hagymával, fokhagymával, sóval, borssal és pirospaprikával. A darált húst betöltöd a dagadóba, majd kizsírozott tepsibe, 200 fokos sütőbe először mindkét oldalát megpirítjuk és gyakran locsolgatva, kb. 1,5 óra alatt készre sütjük. Az utolsó 10 percben pirítjuk.
Míg sül a husi a céklát meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Serpenyőben forró zsiradékban, kb. 5 perc alatt ropogósra sütöd. Papírra szedve a zsírt lecsöpögteted.

Norbim kezeinek köszönhető ez az étel is!:-)





Paleo klub

Február 7.-én eljött a várva várt klubnap! Minden szempontból ünnep volt ez mindannyiunk számára Ünnep volt, mert itt is megbizonyosodhattunk arról, hogy a közelünkben meglepően sok hasonló gondolkodású ember él, akik felismerték a gabonafélék, finomított szénhidrátok, tejtermékek, hüvelyesek, növényi olajok egészségre ártalmas mivoltát, azaz a paleo szemléletet követik. És ünnep volt, hisz a felsorakoztatott ételek kisebb lakodalmat idéztek:-) Megosztottuk tapasztalatainkat, receptjeinket és ételeinket egymás között. Egyetlen egy dologból volt hiány: az időből...

Itt teszem közkincsé a klubdélután receptgyűjteményét. Ahol készült fotó, fotóval is illusztrálva:-)


Vincz Dóri Pocak Panna receptjét sütötte meg:

Paleo Brownie: ha jót akarsz magadnak!
12db kicsi szelet

100g 70%-os étcsokoládé
100g mandulavaj (elkészítése lent)
80g mandula őrlemény/liszt
4 ek Holland kakaópor
2 tojás
3 ek méz

tetejére:
50g 70%-os étcsokoládé
házi málna lekvár

Az elkészítése nagyon egyszerű.
Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra.
Közben olvasszuk meg a csokoládét vízgőz fölött (alacsony tűz!).
A mandulavaj elkészítése: fogjunk 100g mandulát (héjastul) és dobjuk be az aprítóba (háztartási gép S késsel), és aprítsuk kb. 12 percig (teljesítménytől függ), míg kenhető vajat kapunk. Előre is készíthető, (hogy ne kergessük éjjel őrületbe a szomszédokat, vagy a lakótársakat) hűtőben kb. 1 hétig tárolható (én ennyit próbáltam eddig).
A mandulavajat, kakaóport, mézet, vanília kivonatot, két tojást keverjük egy tálban egyszerre össze, majd öntsük hozzá az olvasztott étcsokit és a mandula lisztet/őrleményt is.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk a sütőbe 20 percre (max 25, de ne süssük túl).
Fogyasszuk pl. csokival és málnalekvárral a tetején.



Kissné Komáromi Mária:
Kakaós-szilvalekváros paleopalacsinta

3 tojást felverünk csipet sóval, egy-két teáskanál cukoressimóval. 3 púpozott evőkanál pirított, darált lenmagőrleményt keverünk bele, egy teáskanál fahéjat is. Zsírozott palacsintasütőbe kanalazzuk a felét, alul megsütjük. Ráteszünk egy réteg cukormentes szilvalekvárt /de más pikáns lekvárral vagy aszalt gyümölccsel is el tudom képzelni/. A maradék tésztába teszek egy evőkanál kakaót, rumaromát és a szilvalekvár tetejére kenjük. Ezután sütjük meg a palacsinta másik felét. Lapáttal átfordítjuk, vagy ha túl lágy, egy lapos tányérra átcsúsztatjuk és azzal együtt a palacsintasütőre visszafordítjuk és megsütjük.
A lenmagot egészben veszem. Sütőben vagy serpenyőben óvatosan, nem nagy hőfokon megpirítom, kávédarálón darálom.



Kővári Gabriella:                                                                                    
Paleo Raffaello:
Hozzávalók és teendők: 20 dekányi kókuszreszeléket 5 percig aprítógépben aprítunk. Amikor krémessé vált, 4 evőkanál olvasztott kókuszolajat, egy fél mokkáskanálnyi vaníliaaromát, 2 evőkanál xilitet és egy evőkanálnyi mézet keverünk bele, illetve kb. 5 deka héjától megfosztott* mandulát. Az egészet még 5-6 percig aprítjuk.

Érdemes többször megkóstolni kevergetés közben, persze csak azért, hogy az állagát ellenőrizzük… Ha kellőképpen krémes , és már nem rocog a fogunk alatt a mandula meg a xilit**, és kész is a golyók alapanyaga. Ha nem áll össze a kezünk között, tegyünk még bele olvasztott kókuszzsírt. Már csak formázni kell, a közepébe hántolt mandulát nyomni, és beleforgatni kókuszreszelékbe. Hűtőben pihentetjük, pár óra múlva a kókuszzsír visszakeményedik.
Szerintem még jobb is, mint a gyári verzió, és nem is telít el annyira.


* mandulahéjtalanítás: forró vízben megáztatjuk 1 percig, majd kipattintjuk a rongyossá vált héjból a fehér mandulabelsőt.

** a porxilit a rocogás szempontjából jobb választás








Én diós -mézes tallért vittem a klubba.
A receptje: 
 
Hozzávalók: 30 dkg darált dió, 3dkg olvasztott kókusz zsír, 4 ek langyos méz, 2 ek xilit, 2 egész
tojás, 1kk szódabikarbóna, 1kk őrölt fahéj, 1kk őrölt szegfűszeg
 
A diót elkeverjük a xilittel, szódabikarbónával és a fűszerekkel. Hozzáadjuk a zsiradékot, tojást és a mézet, az egészet jól összekeverjük. A masszából vizes kézzel kis golyókat formálunk és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, mindegyiket kicsit lelapítjuk. Ne rakjuk a golyókat egymáshoz nagyon közel, mert a szódabikarbónától meg fognak nőni. 180 fokra előmelegített sütőben 8- 10 percig sütjük. 

Virág Borbála: Paleo  kókuszos keksz
Hozzávalók: 15 dkg mandulaliszt, 5 dkg kókuszreszelék, 2 tojássárgája, 20 csepp világos stívia (nincs mellékíze), ½ citromlé, csipetnyi só, 1 kk szódabikarbóna, 2 evőkanál olaj, víz  amennyit felvesz  (biztosan finom kókusztejjel  is)
A kókuszreszeléket kávédarálón megdaráljuk, hogy finomabb szemcséjű legyen. Összekeverjük a száraz anyagokat, majd hozzáadjuk a tojást kikeverjük az olajjal, stíviával citromlével kis vízzel. Majd annyi vizet adunk hozzá még amennyit felvesz. A tésztának vizes kézzel formázhatónak kell lennie.  Az alapanyagokat összedolgozzuk, majd vizes kézzel kis golyókat formázunk a  tepsibe rakjuk, kézzel  kerekre lapítjuk. Ha meghűlt  a tetejére csoki mázat  lehet  tenni vagy lekvárt.
Sütés: 180 fok, kb 12 – 15 perc. Kb  12-16 db keksz lesz, vastagságtól  és nagyságtól függően.
Az alap jól variálható bármivel, fahéjjal,  kakaóval aszalt gyümölccsel………stb. Másnap is finom.
Csokimáz: kb. 2 ek. kókuszzsír , 2 ek. kakó,  xilit vagy stívia ízlés szerint (kóstolni),  kis víz. A kókuszzsírt gőz fölött megmelegítjük, beletesszük a többi hozzávalót, folyamatosan kevergetjük, 
ahogy kicsit sűrűsödik levesszük  a tűzről és folyamatosan kevergetjük. Majd a keksz tetejére öntjük.






Móricz Adrienne:
Paleo csevap

kb 0,5 kg darált hús (sertés, vagy sertés és marha vegyesen.
só, bors ízlés szerint
hagyma, fokhagyma ízlés szerint
1 dl szénavas víz
kevés szódabikarbóna

Formázhatunk belőle hurkákat, vagy lapos gombócokat, de sütöttem már egyben is. Zsírozott tepsiben 180 fok, amíg szép pirosra sül. Ha valakinek van ingerenciája szerintem grillen is sütheti.


Vincz Dóri:
Almás pite:
Tészta: 6 db tojás, 15 dkg aszalt sárgabarack lepürésítve, 20 dkg őrölt mandula, 1 teáskanál szodabikarbona. Mindent összekeverünk, ha esetleg nem lenne elég édes, még lehet rajta édesíteni esetleg kis mézzel, vagy édesítővel. Beleöntjük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 170fokon (én légkeverésesben) minimum 25 percig sütöttem. Ameddig sül, elkészítjük a tölteléket: annyi alma, amennyit gondolunk, azt lereszeljük, és lábasban megdinszteljük. Fahéjjal ízesítjük, esetleg kis mézzel, ha túl savanyú lenne. Ha kihűlt a tészta, kettévágjuk, az alsó lapra rátesszük az almát, rá a tető és kész is :) amúgy ezt is neten találtam, de ezt kicsit módosítottam :) 
























2013. február 5., kedd

sült oldalas, párolt zöldséggel, kesukrémmel

Ugye van nekem a Norbim. Akiről azon kívül, hogy pollenallergia ellen megfertőztem paleoval, semmit sem írtam. Nem írtam például, hogy a családját imádó, folyamatosan aggódó, álmodozó, jó ember, aki mellesleg - lassan 20 év után is - jó képű :-)

És nem utolsó sorban, hogy lassan a 38-at tölti be, megtanult főzni. De érdekes, valahogy autodidakta módon sajátíthatta el, mert nekem fel sem tűnt,  hogy ilyen titkolt képességei vannak:-)

Nah de a lényeg, hogy ma a lányokkal kora este hazatérve, frissen sült hús illata csapta meg a szaglószervemet. Olyan finomat főzött, hogy könyörögtem, ne hagyja abba, máskor is lepjen meg!!! 

A novemberi disznóvágáson áldozatul esett Rozi oldalasát sütötte meg isteni finom, omlósra, ropogósra. A hús visszamaradt zsírjában pedig zöldségeket sütött (brokkoli, karfiol, hagyma, gomba, répa). És mellé kesukrémet tálalt.

Hogy a jó alapanyagok, vagy az ő rejtett profizmusa, vagy az én kiéhezett ízlelőbimbóim okán lett ez ilyen jó, azt már nem tudjuk meg sosem:-)

A hús és a zöldségek receptje gondolom evidens, a kesukrémet, aki még nem ismeri leírom:
10 dkg natúr kesudiót néhány órára beáztatok, majd 1,5 dl vízzel krémesre turmixolom. Megy bele egy kisebb citrom felének a leve, valamint pici xylit. Majonéz helyett is tökéletesen megállja a helyét. Kis, zárható üvegben a hűtőben tárolom.



2013. február 3., vasárnap

Lepénykenyérkék tojás nélkül Rebimnek

Rebim 2 hete hard paleozik. A tojásallergiája hatalmas méreteket öltött...a szó szoros értelmében. A karjain szinte nincs is ép bőrfelület:-( Máig javulni látszott a paleotol, de a pénteki farsangi bálon sikerült bekajálnia mindent:-( Ennek következtében mára az ekcémáját látván sírva fakadtunk:-(

2 hét paleo kenyér, zsemle nélkül uncsi már neki, így az FB-n Vera javaslatára kipróbáltam a lenmaglisztet beáztatva tojás helyett ragasztónak. És jelentem sikerrel jártam!!!! Rebi jó ízűen eszi a szendvicset!!! :-)

Hozzávalók:
lenmagliszt
mandulaőrlemény
1/2 tk szódabikarbóna
xyliet
víz

A pontos mennyiségeket nem tudom. Annyira gyors akartam lenni, hogy csak borogattam:-) A lényeg, hogy 90 %-ban lenmaglisztet használtam, ehhez tettem hozzá 10%-nyi mandulaőrleményt, valamint a többi száraz hozzávalót, mint szódabikarbóna, só, xylit. Ezt követően hozzáöntöttem annyi langyos vizet, hogy sűrű tésztát kapjak. Hagytam, kb. 15 percig állni.  Ezt követően a megszokott módon halmokat formáztam sütőpapírral bélelt sütőlapon, majd 30 percig 200 fokos, légkeveréses sütőben sütöttem. Kolbászkrémmel tálaltam:-)
Az ellenség



Tojás nélküli lepénykenyérkék