2012. december 29., szombat

Paleo pizza

tészta:

3 db tojás
14 ek mandulaliszt
4 ek lenmagliszt
1 ek zsír
pici só
oregánó
1 kk szódabikarbóna

feltét:
natúr paradicsomszósz (érett, saját kertből)
oregánó

sonka
kolbász
szalonna
lila hagyma
kemény sajt


A tojásokat felverjük, majd mehet hozzá az olvasztott zsír, fűszerek és végül a szódabikarbónával elkevert magliszt. Sűrű, kenhető tésztát kell, hogy kapj. Ne ijedj meg. Ha túl sűrű, akkor 1-2 ek vízzel higítsd, hogy kenhető legyen. A lényeg, hogy ne a kézzel nyújtható, dobálható pizzatésztát várd:-)

Ha van pizzaformád, kend bele, ha nincs, akkor a sütőpapírral bélelt tepsi közepére halmozd, majd hablapáttal kend-formázd kerekké. Akkor lesz finom ropogós, ha 1-2 mm-nél  nem vastagabb. A szódabikarbóna úgyis emel még rajta.
Kb. 5 percre betolod a 180 fokos, légkeveréses sütőbe, hogy kéreg képződjön. Majd kiveszed és a paradicsomszósszal megkened, amiben előzőleg elkevertél - ízlés szerint - oregánót, sót, lehheletnyi xylitet. (Ha időd engedi jó, ha a paradicsomszósz összeforralod a fűszerekkel.) Majd rászórod, ami csak eszedbe jut, paleo és megkívántál...és nem hátrány, ha van otthon belőle:-)
Mehet vissza a sütőbe, kb. 20-25 perc alatt készre sütöd.

Fontos:
A sajt nem paleo. A kemény sajtok kompromisszumot képeznek.
A paradicsom nem paleo. A nagyon érett, házi paradicsom szintén kompromisszum.
Aki beteg és nem preventív jelleggel paleozik, az inkább kerülje. Anélkül is isteni:-)



Pizza másként: 

Marcipános csokitorta

Az alapreceptet innen számrazik:
http://paleo-inyenc.blogspot.hu/2010/12/csokicsoda-torta.html

Ezt én a saját konyhámra szabtam, illetve a tortasütésben nem túl jártas kezeimre:-)

Tésztához:

6 tojás
6 ek kakaópor
2 ek xylit
2 púpozott ek kókuszzsír
1/2 tk szódabikarbóna (én kifelejtettem)

A tojást kikevertem a xylittel, a tojásfehérjét csipet sóval keményre vertem. A kókuszzsírt mikróban felolvasztottam, majd elkevertem benne a kakaót és az így kapott elegyet a tojássárgájához kevertem. Az így kapott viszonylag sűrű, ragacsos masszához kanalaztam, nagy mozdulatokkal elkeverve a tojásfehérjét.
3 részre osztottam és szilikon tortaformába 3 lapot sütöttem.

Marcipánkrém:

20 dkg őrölt mandula (nem mandulalisztel csináltam, hanem a már ismeretetett durvára őrölt mandulával: LIDL, ALDI)
1-1,5 dl víz
keserű mandula aroma
1 púpozott ek xylit

A vízben, felfőztem a mandulát és ízesítettem a xylittel és pár csepp mandula aromával. A kihülést követően ez került az alsó tortalapra. Inkább nyomkodtam, mint kentem.

Csokoládékrém:

2 tojássárgája
2 ek kakaó (holland)
1 ek xylit
1 ek víz

a hozzávalókat gőz felett (épp hogy gyöngyözzön), állandó kevergetés mellett, kb. 15-20 perc alatt krém állagúra főzzük. Én elektromos főzőlap, 2-es fokozatával váltottam ki a vízgőzt. A második tortalapra kenjük, majd jöhet a kalapja.


Csokimáz:

3 ek kakaó
3 ek kókuszzsír
1/2 ek porxylit

összemelegítjük, majd ha már szoba-hőmérsékletűre hűlt rákenjük a tortára. Gyors mozdulatokkal. Ha ragad meleg vízbe dugjuk a kenő lapátot és újból nekiesünk.




2012. december 28., péntek

családi paleo tál - akár ünnepekre

Mustáros tarja:
1 kg sertéstarja
kevés mustár
fokhagyma


kb. 1400 Ft

A felszeletelt tarját legalább 1-2 órára célszerű bepácolni. Ehhez mustárt (cukormentes), sertészsírt és fokhagymát használok. Lefedve hűtőben hagyom pihenni. Jó ha ez már előző este megtörténik. A pácidő leteltével tepsibe teszem, először 200 fokon, majd 30 perc elteltével 180 fokon sütöm tovább kb. 1,5 óráig.

Kolbászhússal töltött szűzpecsenye:

1 db közepes nagyságú sertés szűzpecsenye
30-40 dkg sertéscomb darálva

bors
paprika
fokhagyma
őrölt kömény

ca.: 3000 Ft

A szűzpecsenyét óvatosan felszúrjuk, akkora vájatot képezve benne, hogy a kb. 30 dkg darált húst, miután kolbásznak bekevertük beletölthessük. A töltést követően hústűvel összetűzzük a hús végét (nem muszáj), ezt követően bedörzsöljük sóval, borsal, majd betoljuk az előmelegített sütőbe és 180 fokos sütőben, légkeverésen, sűrűn locsolgatva, 1-1,5 óra alatt készre sütjük.


Párolt zöldség:

1 kg sárgarépa
1/2 kg brokkoli
1/2 kg karfiol
fűszerek

cukor

ca.: 500 Ft

A sárgarépát megpucolom, hasábokra vágom, majd tepsibe dobálom. Ezt követően a fagyasztott brokkolit, karfiolt hozzá öntöm, majd 1-2 csipet sót és 1-2 csipet xylitet teszek hozzá, valamint grill zöldség fűszerkeveréket teszek hozzá, elkeverem kókuszzsírral és betolom a 180 fokos sütőbe, légkeverésen, kb. 20-30 percig készre párolom.



Saláta

1 db jégsaláta
1 db kígyóuborka
1/2 szál póréhagyma
2 db nagyobb alma
xylit
ecet


A hozzávalókat felaprítjuk, majd ízlés szerint öntetet készítünk rá. Az így kapott salátát 1-2 órára hűtőbe tesszük, majd a hús mellé kínáljuk. A xylitből keveset, mert az alma is ad az érés során édességet.


Mézeskalács

3 db tojás
40 dkg őrölt mandula (LIDL-ben és ALDI-ban kapható, 20 dkg-os kiszerelésben), de őrölt dió is tökéletes és Te is tudod durvára őrölni a mandulát aprítógéppel!)
3 ek xylit
1 cs mézeskalács fűszerkeverék
a nyújtáshoz 2-3 ek mandulaliszt

ca.: 1300 Ft

3 sütéssel 40-50 db lett.

A tojást a xylittel habosra kevered, majd mehet hozzá a többi hozzávaló. A képen látható állagot kell hogy kapd, azaz az nyújtható legyen. 1-2 mm nagyságúra nyújtod, ezt követően kiszúrod a formákat, sütőpapírral bélelt tepsibe rakod, majd 150 fokon, alsó-felső sütésen, kb. 10-12 percig sütöd. Ha kihűlt díszítheted felvert tojásfehérjével, amit kikeversz porxylittel. Isteni ropogós lesz! Vigyázz! Hamar elfogy! :-)






isteni párolt zöldség - köret

1 kg sárgarépa
1/2 kg brokkoli
1/2 kg karfiol
fűszerek

cukor

ca.: 500 Ft

A sárgarépát megpucolom, hasábokra vágom, majd tepsibe dobálom. Ezt követően a fagyasztott brokkolit, karfiolt hozzá öntöm, majd 1-2 csipet sót és 1-2 csipet xylitet teszek hozzá, valamint grill zöldség fűszerkeveréket teszek hozzá, elkeverem kókuszzsírral és betolom a 180 fokos sütőbe, légkeverésen, kb. 20-30 percig készre párolom.


Mustáros tarja, párolt káposztával

1 kg sertéstarja
1,5 kg káposzta
kevés mustár
fokhagyma


kb. 1700 Ft

A felszeletelt tarját legalább 1-2 órára célszerű bepácolni. Ehhez mustárt (cukormentes), sertészsírt és fokhagymát használok. Lefedve hűtőben hagyom pihenni. Jó ha ez már előző este megtörténik. A pácidő leteltével tepsibe teszem, először 200 fokon, majd 30 perc elteltével 180 fokon sütöm tovább kb. 1,5 óráig.

A káposztát káposztagyalun aprítom, majd xylites kókuszzsírra pici paprikát szórok, majd nyakon borítom a káposztával. Picit sózom és kb. 20 perc alatt készre párolom.


Kocsonya

1 kg sertéslapocka
2 db sertésköröm
1 db kisebb csülök
30-40 dkg bőr
6-8 db sárgarépa
1-2 fehérrépa
1-2 paszternák
10-12 gerezd fokhagyma
1 nagy fej v. 2 kisebb fej vöröshagyma
10-15 szem egész bors


ca.: 3000 Ft

Ha kocsonyát főzök, akkor reggelire és vacsorára is ezt esszük, így két tányér kocsonyáért nem állok neki:-)
15 literes fazékban szoktam főzni, kb. 10-12 tányér kocsonya készül így el. Értelemszerűen az adagok felezhetőek, így kisebb lábas is elegendő. A húst hideg vízben feltesszük főni. Lassú tűzön felforraljuk, több ízben lehabozzuk. Az utolsó habozást követően a többi hozzávalót is beletesszük, majd az újraforrást követően alacsonyabb fokozaton, gyöngyözve, minimum 4-5 órát főzzük. Ezt követően tányérokba szedjük és hideg helyen hűtjük.



Csokikrémes mandulatorta

A tésztához:
4 tojás
4 ek őrölt mandula (LIDL-ben, ALDI-ban 20 dkg-os kiszerelésben kapható kb. 450 Ft)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 ek xylit
leheletnyi vanília

Csokikrém:
2 db tojás sárgája
4 ek kakaó (holland)
pici víz (elhagyható)

ca.: 550 Ft


A már jól bevált módon készítem a tésztát. Sárgáját fehéredésig keverem a cukorral, fehérjét csipet sóval keményre verem. A sárgájába belekeverem a szódabikarbónával elkevert magörleményt, majd ebbe a krémbe óvatosan beleforgatom a fehérjét. Ezt követően szilikon sütőformába öntöm és előmelegített 180 fokos sütőben, légkeverésen, kb. 30 percig sütöm.

Míg sül elkészítem a csokikrémet. Ehhez két tojás sárgáját a főzőlap 2-es fokozatán (a vízgőzt váltottam ki erre. Ha nem elektromos főzőlapod van, akkor vízgőz felett készítsd a krémet. És ne lobogjon a víz, hanem csak gyöngyözzön) elkeverem a kakaóval, majd kézi habverővel és óriási nagy türelemmel keverem sűrűsödésig. Ha folyósabb állagot szeretnél elérni, akkor pici víz mehet bele. Ha puding szerű állagra vágysz, akkor ne tégy bele.

Jó étvágyat!



Stefánia szelet spenót ágyon, mandulagombóccal

1 kg darált sertéscomb
1 kg spenót
15 dkg mandulaliszt v. gesztenyeliszt
5 dkg lenmagliszt
2 db tojás
pici víz

bors
hagyma
fokhagyma

ca: 1900 Ft

A stefánia szelethez a darált húst fűszerezed sóval, borssal, reszelsz bele némi hagymát és fokhagymát főhetsz bele tojást, így autentikusan is elkészítheted. Vagy formába tapicskolod vagy egyszerűen kizsírozott tepsibe teszed, kézzel formázod. Kb. 1 óra alatt készre sütöd.

Míg sül a hús megtisztítod és "érteleníted" a spenótot és félre teszed. Tálalás előtt 10 percel elegendő párolni.

A mandulalisztet és a tojásokat és két-három csipet sót annyi vízzel elkeversz, hogy formázható állagot kapj. Vizes kézzel hízott cseresznye nagyságú golyókat formálsz, majd bő, sós lobogó vízbe dobod. A feljöveteltől számítva, kb. 2-3 percig főzöd, majd szűröd. Majd jöhet a következő adag beledobálása, míg el nem készülsz.

Ezt követően jöhet a spenót, amit forró fokhagymás kókuszolajon kell megfonnyasztani néhány perc alatt. 1-2 csipet sóval összeforgatva a végén.


Mandulás csoki

1 órával ezelőtt tettem be a hűtőbe 12 db mandulás csoki csillagot. Mire lefényképeztem volna...már nem volt mit:-)

Ígérem legközelebb gyorsabb leszek:-)

Íme a hozzávalók:

2 púpozott ek kókuszolaj
1,5 ek kakaó (holland)
1/2 ek xylit
10-15 szem hántolt mandula v. mogyoró, dió, aszalt gyümi stb.

Egyszerűen összemelegítem a hozzávalókat és egy szilikon, csillagformájú jégkockatartóba öntöm. Természetesen bármilyen más forma megfelel. Ezt követően a mandulaszemeket egy zacskóba helyezve, klopfolóval néhány jól irányzott ütéssel aprítom, majd a csokiba dobálom és zutty, a hűtőbe vele! 1/2-1 óra múlva egyszerűen kinyomkodom a formából. A kókuszzsírtól isteni ropogós lesz! Ha van időd, türelmed, akkor pirítsd elő a mandulát és sokkal ropogósabb lesz! Amire figyelj, hogy szobahőmérsékleten hamar olvadásnak indul a csoki így csak annyit vegyél ki a hűtőből, ami elfogy:-)


2012. december 17., hétfő

Paleo zsemle vagy kenyér kolbászkrémmel


Zsemle:

2 db tojás
1/2 ek lenmagliszt
1/2 ek szezámliszt
1 ek mandulaliszt
csipet só
csipet xylit
csipet fűszerkömény
késhegynyi szódabikarbóna

Tulajdonképpen ahány tojás, annyi ek. magliszt kell. Bármilyen maglisztből megsüthető! Mivel napi szinten sütöm, így a legbeváltabb, leggyorsabb receptem, amikor csak mandulalisztet teszek bele, így a kömény is kihagyható (a kömény közömbösíti a szezám kesernyés mellék ízét). A tetejét pedig megszórom szezámmaggal, időnként tökmaggal.

Nézzük a fenti alapanyagok felhasználását, amiből a képen látható zsemle készült:

A tojások sárgáját elkeverem az összes hozzávalóval, majd óvatosan belekeverem a keményre felvert fehérjét (pici sóval segítem a jó keménység elérését).
 Ezt követően a sütőpapírral bélelt tepsire halmozom, - viszonylag folyós állagot kapsz, ne ijedj meg - és 180 fokos, légkeveréses sütőbe tolom kb. 15 perc alatt készre sütöm.

Egyszerűen egymásra fordítom őket és közé mehet minden finomság:-) Jelen esetben kolbászkrém és uborka került bele.

A tésztából dupla adag készítésével, szilikon formában kenyérként megsütöm. Itt a sütőidőt 35 percre emelni kell! A zsemle számomra finomabb, ropogósabb:-)


Íme a kolbászkrém receptje:
kb. 10 dkg füstölt kolbász (én saját, házi készítésűt használok)
kb. 10 dkg kemény sajt
kb. 1,5 dl ketchup (saját, házi készítésű, jó érett paradicsomból)

Aprítógépben homogenizálom, kenhetővé teszem.





Kolbászkrémes tojáslepény

Reggelire, vacsorára, de még gyors ebédként is megállja a helyét.

Vasárnap reggelire én 6 tojásból készítettem 6 tojáslepényt és 8 db zsemlét. Mondom is sorban a hozzávalókat:

Tojáslepény:

4 db tojás

zsiradék (én kacsazsíron szeretem sütni, vagy sertészsíron, de kókuszzsíron  is kitűnő!)

Jó folyósra felverem a tojást, de nem habosra. Aztán a palacsintasütőben, mint a palacsintát, ripsz-ropsz kisütöm!

Íme a kolbászkrém receptje:
kb. 10 dkg füstölt kolbász (én saját, házi készítésűt használok)
kb. 10 dkg kemény sajt
kb. 1,5 dl ketchup (saját, házi készítésű, jó érett paradicsomból)
Sutty az aprítógépbe, homogenizáljuk, kenhetővé tesszük és mehet zsemlére, palacsintába stb.

Dorina egy kis uborkát dobált bele és mint egy tortillát feltekerte