2012. június 18., hétfő

Norbim pollenallergiája és a paleo


Június 15.-én volt 6 hónapja az a kórházi, ominózus nap, amikor tettlegességig fajult az elhatározásom. Április első hetében pedig az a nap, amikor Norbimat is megfertőztem. Tettem ez azért, mert a pollenallergiája borzasztóan elhatalmasodott, szinte az egész nyara odavolt miatta, tényleg szenvedett. Szedte a gyógyszert, kisebb nagyobb sikerrel (de inkább az előbbi), szedte a tüdőtágítót, szemcseppeket stb. És mindemellett nem volt egy nyugodt éjszakája...sokszor ülve aludt, küzdött a levegőért. Gondoltam próbáljuk ki. Július első hetében fordul a 4. hónapba.


Norbim 4 hónap paleonál (2012. júlus)

Norbim jól van:-) a legnagyobb problémája most, hogy a most szezonsztár dinnye mellé nem tud zsíros kenyeret enni:-) De tudjuk, érezzük, hogy a lemondásnak itt a gyümölcse - mit neki parlagfű!!!, hisz továbbra is 2-3 tüszi van csak egy nap. Remélem így lesz továbbra is!

Az allergia szezon kritikus két hónapja az 5. hónap fordulóján (2012. augusztus)


Norbim parlagfű allergiája most tetőzik. A nyaralás alatt ő is sokat bűnözött, mire hazaértünk már allergia gyógyszerhez kellett nyúlnia. Sokkal jobban érzi magát, mint tavaly, több erővel viseli az allergiát. Úgy érzem, hogy ez a 4,5 hónap paleo kevés volt neki az allergia ellen. De mint mondtam jobban viseli az allergiát. De még nincs vége, csak most megyünk bele igazán...

Október vége, az allergia szezon zárása (2012. október)

Eredmények:
Norbim allergiája a paleo hatására 2 hónapra korlátozódott és sokkal enyhébb lefolyású volt, mint az elmúlt években. És mindez 4-5 hónap paleo után azt gondolom, hogy jó eredmény. Rizst, kukorica lisztből tésztát és zabpelyhet eszik továbbra is időnként, havi kb. 2-3 alkalommal.
update (2013.04.06): már csak alkalmanként a basmati rizs(alacsony ch) maradt meg. A zabpehely és a kukoricaliszt is kikerült a konyhából.


Az újabb allergia szezon indulása 14 hónap paleo után (2013. május-június)

Dátum szerint még nem vagyunk benne a csúcsban, de idén korábban indultak a virágzások. Ennek ellenére a tavalyinál is sokkal jobban van. Zsebkendőt is szinte csak a boltban lát :-)  De nyugtával dicsérjük a napot, így az augusztus, szeptember lesz igazán mérvadó.

egy késő őszi este kezdetét vette a pokol...

2011.-ben egy késő őszi este kezdetét vette a pokol. Egyik este mérhetetlenül fáradtan feküdtem le. Nem volt ez meglepő akkoriban, hisz szeptembertől az irodai munka mellé becsatlakozott a tanítás és ezen felül a lányok megkezdték az első osztályt. Egyébként nem volt ez egyedi eset, mármint a fáradtság, de mindig tudtam valamire fogni, sőt a hajhullást is, az orrvérezgetést és ezt az estét megelőzően a néhány héttel azelőtt csillapíthatatlan, mozgáskorlátozó térdfájdalmat.

Este már szorító mellkassal-torokkal, pánik szerű érzéssel, hidegrázással feküdtem ágyba, majd éjszaka lázasan ébredtem. Szokás szerint megnyugtattam magam, hogy biztos egy vírusra regált ilyen hevesen a szervezetem, hisz semmi tünet. Bevettem egy algopyrint és reggel vittem a lányokat iskolába, majd mentem tanítani. Dél körül már annyira szorított a mellkasom és szapora volt a szívverésem, hogy az órát meg kellett szakítanom és kértem Norbit, hogy vigyen el orvoshoz. Arra sem voltam képes, hogy autót vezessek! Soha nem történt velem ilyen! Döbbenetes volt! A háziorvosnál be kellett vegyek Betalocot a 130-as pulzusomra, amint csökkent hazamehettem egy doboz antibiotikum társaságában.

A november túlnyomó része több antibiotikum csomag elfogyasztásával telt. Míg megelégeltem a mellkasi tüneteket és magánba (mert csak így lehet élni, túlélni) elmentem kardiológushoz, aki megfejtette a talányt. Pericarditisem volt (szívburokgyulladás), melynek következtében felszaporodott a folyadék a szívburokban. Hetente 1-2 alkalommal egészen december közepéig jártam hozzá szív uh-ra, hogy a feltételezett vírusfertőzés következtében felszaporodott folyadék eltűnését nyomon követhessük. A folyadék nem tűnt el, sőt felszaporodott annyira, hogy be kellett feküdjek a kórházba, mert szívtamponád lehetősége merült fel.

Borzasztóan nehéz volt az a közel egy hét, amit a kórházban töltöttem. Egyrészt azért mert először voltak a lányok nélkülem, távol, a karácsony közeledtével:-( Másrészt azért mert a benntartózkodásom alatt a sorozatos vizsgálatok ellenére sem derült ki, hogy mi tartja fenn a folyadékot a szívburokba. Pedig a protokollnak megfelelően, egymásra épülve történtek a vizsgálatok. Hamarabb megszületett volna a diagnózis, - Balázs Csaba professzort idézve (aki az endokrinológusom) -  ha nem egy kézi gránáttal keresik az egeret a házba, hanem beküldenek egy macskát. :-)

Karácsony előtt 2 nappal jöttem ki a kórházból, úgy, hogy nem tudtam mi a diagnózis, egészen februárig! Borzasztó volt a bizonytalanság és az, hogy nem javult az állapotom.

Diagnózis(ok)



Majd két hónap elteltével lett meg a december közepén levett immunpanel eredménye. Azaz telefonon diktáltattam be a pécsi laborból az eredményeket. Ami kb. annyira vicces, mint hogy december közepén a kórházi tartózkodásom alatt nem látott immunológus, mert egy van csak fehérváron és az is szabadságon volt. Majd a laboreredményemmel is csak magánba jutottam el hozzá belátható időn belül, ha nem akartam márciusra diagnózist. A kardiológusom biztatott  hogy legyek erőszakos!:-) A magánrendelésen hosszas beszélgetés után a következő diagnózis kaptam papíron: "vélhetően lupus". Szóban pedig enyhe lefolyású lupusról (SLE) beszéltünk. Azaz a felszaporodott folyadék a szívburokban és a labor elegendő volt a lupus diagnosztizálásához. Következett egy vérvétel, ami a továbblépést készítette elő. Amennyiben a süllyedésem, ami 100 környékén volt a kórházba kerüléskor, lemegy 50 alá, akkor nem kell befeküdnöm lökésterápiára (szteroid) a kórházba, hanem csak szájon át kapom. A süllyedés nem hogy 50 alá ment, hanem még a 30-at is elhagyta (20 körül van a normál tartomány). Ennek ellenére a hátamon felállt a szőr, mikor azt mondta, hogy "nem baj, azért egy hétre feküdjek be szteroid infúzióra". Az már nem érdekelte, hogy december közepe óta semmilyen gyógyszert nem szedtem, mert nem voltak képesek diagnózist felállítani!!! Kizárólag a táplálkozással gyógyultam és zyflamendet (gyógynövény alapú gyulladáscsökkentő) kezdtem el szedni.

A gyulladás csökkenésének elérése csakis saját magamnak köszönhető. Tehát a gyógyulás útjára léptem. Az immunológushoz nem mentem vissza. A lázas keresést nem hagytam abba, hogy valamiféle alternatív gyógymódot találjak betegségemre, ami azért jelen volt. Szinte menetrend szerint két hetente jött a hidegrázás, láz, időnkénti mellkasi és hasi fájdalom. Ugye az immunrendszerem a betaolakodókra fals választ adott és elkezdett gyilkolni. Mérhetetlenül gyengének éreztem magam, a lépcsőn alig tudtam felmenni, hosszabb távon nem igen tudtam gyalogolni, de tudtam, hogy napról napra jobban vagyok. Ajánlottak egy kínai akupunktúrás professzort pesten, 28.000 Ft volt az első alkalom, kezeléssel, teával, útiköltséggel. Heti 3 alkalom kellett volna menni (75.000/hét, itt már nem kellett volna a tea). Ennyi pénzt nem kockáztattam. Ehelyett fehérváron a Farkas Tamáshoz kezdtem el járni(3.000/alkalom). Korrekt volt már az elején és nem biztatott csodával. Heti 3 alkalommal jártam, kb. 3 hónapig. Aztán ritkítottuk a kezelések számát, ahogy javult az állapotom. nagyon sok erőt adott, fájdalmat csillapított, de igazából csak azt az időt sikerült átvészelni vele, amíg a paleo hatni kezdett. Tamás nem is tudta, hogy paleozom és ajánlotta, hogy kezdjek el gluténmentesen táplálkozni:-) Bíztam a javulásban, nem tehettem mást, miközben borzasztóan féltettem a lányokat, Norbit, hogy mi lesz velük, ha nem épülök fel.

Az orvosokba vetett leheletnyi bizodalmam is elszállt, nem mentem vissza több kontrollvizsgálatra. A környezetem megnyugtatására elmentem endokrinológusomhoz(immunológus is), aki 2010-ben az (szintén)autoimmun pajzsmirigy alulműködést diagnosztizálta. A célirányos vérvizsgálatot követően a diagnózisa szerint a pericarditis egy mycoplasma fertőzés következménye és a többi tünetem, ami ez idáig számomra egyáltalán nem tűnt fel MCTD kevert kötőszöveti betegségre utal.

Ez a diagnózis tűnt a számomra legelfogadhatóbbnak. A lehető legkisebb adagban felírt medrolt kiváltottam, kb. 1 órán át szemeztem vele, két napig kerülgettem, de nem szedtem be. A napi 50 mg (euthyrox) pajzsmirigy hormonból csak 25 mg-ot vettem be és veszek be a mai napig. Ezt nem mertem elhagyni. A diagnózis elfogadásához az orvos személye is hozzásegített, hisz az elmúlt fél év alatt vele együtt összesen ketten vizsgáltak egységben, emberként, nem szervenként!!!


Az átállás - köszönöm Szilvi!!!


A kórházi ágyon - 2011. december 15.-én - visszaküldtem az ebédemet és kértem Norbit, hogy hozzon be húst, zöldséget, gyümölcsöt, mert paleozni fogok. A paleozás mibenléte, - Szilvi barátnőm jóvoltából -  ha nem is teljesen részletekbe menően már ismert volt számomra. Véletlenek márpedig nincsenek, nyitott szemmel és füllel kell járni, mindennek jelentősége van! Köszönöm Szilvi!!!! 

A reggelik és a vacsorák az idáig - a közegészségügynek, a tejiparnak, gabonaiparnak, nem utolsó sorban a reklámoknak bedőlve - teljes kiőrlésű kenyérből, pirítósból, tojásból, sajtból, zöldségből és gyümölcsből állt. A sok egészséges zöldség, gyümölcs mellé a piacról hoztam a tejet, sajtot, túrót. És végtelenül boldog voltam, hogy milyen egészségesen étkeztetem a családom...

A kórházból kijövet az első két hét volt nehéz, amit fokozott a karácsony és az ahhoz kapcsolódó süssünk-főzzünk, együk magunkat degeszre jelenségtől való távolmaradás. Megsütöttem az első muffinokat reggelire, vacsorára. Karácsonykor még leszedtem a panírt a rántott húsról és úgy ettem, később gondoltam végig, hogy ugyanúgy vittem be a glutént is. Napról napra lettem okosabb és kerültem a glutént, nehogy egy molekula is bejusson a szervezetembe.

Szépen összeállt a kép, mit ehetek, mit nem. Hogy csináljam, hogy ne legyek a konyha rabja, de mégis változatosan tudjak enni, úgy, hogy ha napközben megéhezek legyen minden napszakban mit ennem. Bevallom voltak nehéz pillanatok, hisz a paleoval még a tojást is ki kellett söpörnöm, sőt az imádott paradicsomot, ketchupot és több zöldségfélét sem eszem pld. brokkoli, karfiol, karalábé stb. Ugye az utóbbiak és a tojás mellőzendő az autoimmun betegségeknél.
update (2012. 12. 30): 8 hónap elteltével visszavezettem az étrendembe a tojást. 

Biztatásként mondom: az első két hónap volt csak kaotikusabb, aztán egyre jobban átálltam agyban is. Képes voltam kétfelé főzni, - ugye a család többi tagja ette a megszokottat - úgy, hogy kóstolás nélkül is megállta a helyét minden:-) Jójó volt, hogy időnként elbizonytalanodtam és kóstoltattam:-) update (2012.12.30): Mára már csak paleo ételek vannak a konyhámban. Havi 1-2 alkalommal esznek a többiek basmati rizst. Átállt a szervezetem és az agyam is. Úgy a második-harmadik hónap környékén - talán a pajzsmirigy miatt kicsit késve - megindultak a kilók is. Ami hihetetlen volt, hogy nem voltam éhes. Figyelmeztetnem kellett magam, hogy egyek:-) Bezzeg egy-egy diétánál régen az órát néztem folyton-folyvást, hogy mikor ehetek:-) Tehát a kilók elkezdtek lecsúszni. Ruhaméretet váltottam a - 13 kg-al. Mostanra megállt a fogyás.

Eredmények
2012. augusztus


Juhéjjjj!!!!! Voltam kontrollon. Már papírom is van arról, hogy hasimoto thyreoditisem kezdődő remisszióban van!:-) fél euthyroxal tökéletesen rendben van a laborom és az uh alapján is visszahúzodott a gyulladás. CRP szintem is normál tartományban.


2013. április 06.

április 2-ára elfogyott az utolsó fél szem euthyroxom is. Nem váltottam ki újabbat. Annyira jól érzem magam, hogy azt gondolom nincs szükségem tovább arra a pici adagra sem már. Az elmúlt napok picit szédelgősen teltek, erősebb pms tünetekkel, de alapvetően kopp-kopp-kopp jól vagyok. Remélem marad így. 3 hónap múlva elmegyek teljes laborra. 


2012. június 9., szombat

Bevezetés

Két fontos krédés:
Miért írok? és Te miért olvasol?

Családom gyógyulásának történetét, útját, tapasztalatait szeretném megosztani Veled. Hisz én is mikor kiderült a baj, lázasan keresésbe kezdtem az interneten...vajmi sikerrel. Ha rábukkantam néhány hozzászólásra egy-egy fórumon, - szinte kivétel nélkül  - nem láttam egészében a gyógyulást, a gyógyulás útját. És egyébként is - sajnos - gyógyulásról csak ritkán olvashattam. Azt gondolom, hogy ez abból fakad, hogy az emberek meg sem próbálnak meggyógyulni, hisz úgy tudják az autoimmun betegségek gyógyíthatatlanok és lételemeik a szteroid és az immunszupresszáns gyógyszerek lesznek. Fel sem merül bennük, hogy betegségük a civilizációs táplálkozásnak tudható be.

Arra a kérdésre, hogy Te miért olvasol, egyszerű a válasz: Mert gyógyulni akarsz! Vagy megelőzni a betegséget. Jó helyen vagy!

Én az autoimmun betegsége(i)mtől szeretnék megszabadulni, Norbim a pollenallergiájától.
Kisebbik lányomnál 2012. januárjában diagnosztizáltak enyhe tojás allergiát és magas IgE értéket. A tünetek ekcémában nyilvánulnak meg egyenlőre...és mi lesz később?

Három féle betegség egy családban. Mi a közös bennük? Az immunrendszer hibás működése! És még? Hát a paleo!!!!